Australija se prži na 50 °C, najgore dolazi. Šišmiši i ribe masovno izumiru

Screenshot: YouTube/ The Weather Network

AUSTRALIJA je na udaru snažnog toplinskog vala koji nastavlja harati čitavom zemljom, uzrokujući pritom smrt mnogih divljih životinja, piše CNN.

Dok se dijelovi Europe bore s rekordnim nanosima snijega, australske vlasti upozoravaju svoje sugrađane da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura u nekim dijelovima zemlje koje će se zadržati te čak i rasti sljedećih dana.

Protekla četiri spadaju u prvih deset najtoplijih dana u Australiji, priopćio je u srijedu državni meteorološki zavod.

Temperature i do 50 °C

Tako je u gradu Portu Augustu u Južnoj Australiji izmjereno 48,5 stupnjeva Celzijevih, što je najviša izmjerena temperatura zraka na tom području od kada su počela mjerenja 1962. godine. U gradu Tarcooli u Južnoj Australiji izmjereno je 49 stupnjeva, a u Marble Baru na sjeverozapadu Australije već je 22 uzastopna dana temperatura iznad 40 °C, u jednom trenutku dosegla je i 50 °C.

Na drugim mjestima temperature su se kretale oko 40 °C, a očekuje se da će ovako vruće vrijeme trajati do petka.

Izdano upozorenje građanima

U cijelom New South Walesu izdano je upozorenje za građane. U njemu se sugrađanima savjetuje da ostanu u kući tijekom najtoplijeg dijela dana, da smanje fizičku aktivnost i piju puno tekućine.

"Izloženost prevelikim vrućinama može uzrokovati: vrtoglavicu, umor, razdražljivost, žeđ, nesvjesticu, bolove u mišićima ili grčeve, glavobolju, promjene na boji kože, ubrzanje otkucaja srca, probleme s disanjem, povraćanje i zbunjenost", navodi se u upozorenju.

Pomor životinja

Rekordne vrućine diljem Australije ne utječu samo na ljude. Mnoge životinje također pate i stradavaju zbog previsokih temperatura.

Tako se zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu nasukalo više od milijun riba, a u prošlom toplinskom valu, koji je pogodio Australiju prije manje od dva mjeseca, poginula je trećina jedne vrste šišmiša.

U dva dana umrla je trećina letećih lisica

Tijekom samo dva dana u studenom 2018., zbog rekordnih vrućina na sjeveru Australije, u toj je zemlji umrla gotovo jedna trećina velikih šišmiša, piše BBC.

Leteća lisica (Pteropus) vrsta je šišmiša iz porodice velešišmiša, a spada u najveće šišmiše na svijetu. Nažalost, ta zanimljiva vrsta šišmiša teško je podnijela temperature koje su se često kretale iznad 42 Celzijeva stupnja.

U gradu Cairnsu šišmiši koji su se zbog velikih vrućina srušili s drveća, pali su mještanima u dvorišta, bazene i slično.

Spasioci divljih životinja pronalazili su preživjele životinje kako na okupu sjede zajedno na granama koje su bliže tlu.

"Teško je bilo to gledati", izjavio je za BBC spasilac David White.

Umrle 23.000 velikih šišmiša

Prošlog su tjedna znanstvenici sa sveučilišta Western Sydney University zaključili kako je oko 23.000 letećih lisica poginulo u samo par dana, tijekom nesnosnih vrućina 26. i 27. studenog.

Voditelj istraživanja, ekolog Justin Welbergen, smatra da je ova katastrofalna brojka čak i veća jer spasioci dobrovoljci koji su sudjelovali u ovom projektu nisu uspjeli prebrojati uginule šišmiše u svim naseljima na sjeveru Australije.

Prema procjenama vlade, u Australiji je prije toplinskog vala u studenom bilo 75.000 letećih lisica.

Leteća lisica s naočalama (Pteropus conspicillatus) vrsta je velešišmiša tako nazvana po svijetlom krznu oko očiju. Osim u Australiji, obitava i u Papui Novoj Gvineji, Indoneziji i na Salomonskim otocima.

U Australiji ova vrsta živi samo u maloj prašumskoj regiji australske države Queensland, gdje ima ulogu oprašivača autohtonih stabala.

Pročitajte više