Australijom počeli harati smrtonosni vatreni tornadi

Screenshot: YouTube/ Chris Tangey

DIJELOVIMA južne Australije počeli su harati ciklonski vatreni tornadi. Njih stvaraju pirokumulonimbusi, odnosno takozvani vatreni oblaci koji dosežu visinu do 16 kilometara. Ovakvi vremenski fenomeni dodatno otežavaju već izrazito opasnu situaciju u jednim od najgorih sezonskih požara ikada zabilježenih u Australiji.

Ranije ovoga tjedna, vatreni tornado prevrnuo je službeni vatrogasni kamion, pri čemu je poginuo jedan vatrogasac, piše CNN.

"Lokalni timovi koji su se nalazili na mjestu događaja bili su prestravljeni onime što su vidjeli. Opisali su da je vozilo uhvatio nalet iznenadnog vjetra i vatreni tornado“, rekao je uznemireno Shane Fitzsimmons iz vatrogasne službe Novog Južnog Walesa.

Vatreni oblaci

Pirokumulonimbusi nastaju kada se zbog izuzetne vrućine, uzrokovane masovnim požarima, zrak ubrzano podiže uvis noseći sa sobom dim i stvarajući vatrene vrtložne vjetrove. Pritom nastaju oblaci u obliku nakovnja koji stvaraju vrlo nepredvidljive vremenske prilike i otežavaju rad vatrogascima.

Ti oblaci također mogu stvoriti suhe munje, odnosno munje koje iza sebe ne donose kišu.

"Za kontrolu požara ključno je predviđanje vremenskih prilika, a kada naiđete na ovakve uvjete i kaotične vjetrove, vrlo je teško predvidjeti u kojem će smjeru i na koji način vjetar utjecati na požar“, rekao je meteorolog Neil Bennett, glasnogovornik australskog Meteorološkog zavoda.

Pročitajte više