Australki hrvatskih korijena hitno treba transplantacija koštane srži, i vi možete biti donor

Foto: Facebook

TANIA Murphy, 42-godišnja Australka hrvatsko-irskih korijena i majka dvoje djece teško je bolesna i hitno joj je potrebna transplantacija koštane srži.

Kad je 7. srpnja ove godine Taniji dijagnosticirana leukemija, liječnici su bili iznenađeni da još uvijek stoji na nogama, s obzirom koliko nizak broj leukocita je imala. Dok je normalan broj oko 200, njen je bio 18, a na idućem pregledu samo 5, javlja australski ABC.

Liječnici su je odmah stavili na kemoterapiju i počeli potragu za donorom kompatibilne koštane srži, Nažalost, potraga se pokazala neuspješnom. Članovi njene obitelji nisu se pokazali podudarnim, ali više sreće nije bilo ni u pretrazi međunarodne baze donora.

Prema statistikama 20-25% oboljelih od leukemije nikad ne pronađe kompatibilnog donora. Taniu ovog tjedna čeka četvrta tura kemoterapije. "Ako se rak vrati i ne pronađem donora, to je u biti smrtna presuda", kaže ova majka dvoje djece, četverogodišnjeg Kalana i sedmogodišnje Tayle.

I Hrvati se mogu prijaviti

Obiteljski prijatelji i zajednica gradića Middleton u kojem živi otvorili su Facebook stranicu Find Tan A donor. Na stranici koja ima više od 3 tisuće pratitelja pozivaju potencijalne donore: "Ako imate između 18 i 45 godina, dobrog ste zdravlja i spremni ste donirati bilo gdje u svijetu, možete nazvati Australian Red Cross Blood Service i naručiti se da donirate krv i uđete u registar."

S obzirom da su pri doniranju koštane srži podudarni ljudi istog etničkog porijekla, a Tanijin otac je Hrvat, kod nas se potencijalni donatori mogu se javiti u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koji djeluje u sklopu KBC-a Zagreb, kao i u drugim gradovima. Podaci za Hrvatsku također su navedeni na stranici.

Budući da je između doniranja krvi i ulaska u registar potreban period od 6 tjedana, a Taniji vrijeme ubrzano istječe, njen muž Chris fokusiran je na pronalazak donora: "Izazovi nailaze i jednostavno se morate suočiti s njima, zajedno ćemo prebroditi ovo - to je sve što možemo."

Tania i Chris bi u prosincu sljedeće godine trebali imati desetu godišnjicu braka. Unatoč bolesti, njih dvoje su optimistični i uvjereni da će je proslaviti zajedno.

Pročitajte više