Australska država za službeni grb odabrala fosil dinosaura

Foto: Profimedia

Vlasti Queenslanda nadaju se da će potaknuti više obožavatelja "Jurskog parka" da posjete taj dio Australije ako lik dinosaura postane novi službeni grb te države. Fosil Muttaburrasaurusa, koji je živio prije više od 100 milijuna godina u šumama tog dijela Australije, jedna je od glavnih atrakcija područja Outback Queensland i ostvaruje milijune dolara prihoda od turizma. 

Međutim, turistički djelatnici vjeruju da fosili pronađeni u regiji imaju daleko veći potencijal, a taj je pretvoriti državu Queensland u paleontološki hotspot južne hemisfere.

"Dom najboljih fosila na tlu Australije"

"Queensland je dom najboljih fosila pronađenih na tlu Australije i mislim da nema boljeg ambasadora za Outback nego što je dinosaur Muttaburrasaurus", rekao je lokalni ministar turizma Stirling Hinchliffe objavljujući odluku.

Australija zadnjih godina proživljava neku vrstu procvata dinosaura. Fosili donedavna nepoznatih vrsta dinosuara i dalje se pronalaze u udaljenim dijelovima zemlje, a to privlači tisuće ljubitelja dinosaura i paleontologa amatera u Outback koji sudjeluju u iskapanjima. 

Muttaburrasaurus je pronađen 1963. godine u rijeci Thompson blizu grada Muttaburra, no prvi put bio je opisan tek 20 godina poslije.  Taj biljojed bio je 7 metara visok i vjeruje se da se mogao kretati na dvije i četiri noge.

Kostur Muttaburrasaurusa jedan je od najbolje očuvanih iz pretpovijesnog doba pronađenih na području Australije. Muttaburrasaurus je tako postao prvi fosil kojemu je pripala čast da bude odabran za grb, a među devet drugih grbova države  Queensland su koala, endemski medvjedak, zatim  Veliki koraljni greben te orhideja Cooktown (Dendrobium bigibbum).

Pročitajte više