Prepirka između Muska i australskog premijera: "Musk je arogantni milijarder"

Foto: EPA

Australski premijer nazvao je Elona Muska arogantnim milijarderom jer je njegova društvena platforma X odgađala uklanjanje snimke prošlotjednog napada u Sydneyju. Jučer je australski sud naredio X-u (bivšem Twitteru) da makne videosnimke događaja. X je prethodno priopćio da će ukloniti navedene sadržaje nakon pravne odredbe, piše BBC.

No, Musk je u međuvremenu objavio mem u kojem je optužio vladu za cenzuru. Stoga je premijer Anthony Albanese danas rekao za ABC News kako je Musk arogantni milijarder koji misli da je iznad zakona i pristojnosti. Prošlog je tjedna neovisni internetski regulator, zaprijetio X-u i drugim tvrtkama društvenih medija velikim kaznama ako ne uklone videosnimke napada nožem u crkvi Krista Dobrog Pastira, koji je policija proglasila terorističkim činom.  

Prepirka na društvenim mrežama

X je tvrdio da ova odredba nije unutar dosega australskog zakona. Regulator je zatim tražio sudsku zabranu objavljivanja spornih snimaka, a uskoro je uslijedila prepirka na društvenim mrežama i u medijima.

"Želio bih iskoristiti ovaj trenutak da zahvalim premijeru što je ukazao javnosti da ova platforma jedina prikazuje istinu", napisao je Musk. Prije toga je kritizirao australsku povjerenicu za internetsku sigurnost Julie Inman Grant, opisavši je kao "australsku povjerenicu za cenzuru". 

Albanese je stao u obranu Inman Grant, rekavši da ona štiti građane Australije. "Društveni mediji moraju biti i društveno odgovorni. To nije slučaj kod Muska", dodao je. X mora unutar 24 sata od sudske odluke ukloniti sporne snimke.

Pročitajte više