Australski svećenici traže pravo na brak i ukidanje celibata

AUSTRALSKI svećenici u pismu Vatikanu zatražili su da se razmotri ukidanje zabrane vjenčanja i da celibat bude stvar izbora, kako bi se smanjio trend opadanja broja svećenika, potvrdio je u četvrtak čelnik Nacionalnog vijeća svećenika Australije.

Nacionalno vijeće također poziva konzervativno vodstvo Katoličke crkve na opsežne reforme, pridružujući se tako sličnim zahtjevima svojih kolega iz Švicarske i Sjedinjenih Država.

Australski svećenici rekli su da smatraju da bi pravo na brak i ukidanje celibata učinilo svećenički poziv privlačnijim i olakšalo regrutiranje novih svećenika u zapadnim zemljama, koje pate od nedostatka svećenika.

"Postoji manjak svećenika, a jedan od razloga je taj što su kriteriji vrlo uski - kandidat mora biti muško, neoženjen i doživotno vezan za svećeništvo i celibat", rekao je tajnik Vijeća Peter Fitzgerald.

Po njegovim riječima, zabrana sklapanja braka nije stvar vjerske doktrine, nego je riječ o zapovjedi Vatikana. Apostol Petar, koji se smatra prvim Papom, bio je oženjen, pojašnjava Fitzgerald.

"Do prije tisuću godina svećenici su se mogli ženiti. To je stvar crkvene discipline, a ne božanskog zakona. Želimo da celibat bude stvar izbora", naglasio je.

Fitzgerald očekuje da će zahtjev australskih svećenika prihvatiti svećenici i u drugim dijelovima svijeta, no sumnja u pozitivan odgovor vrha Katoličke crkve.

"Crkveno vodstvo je vrlo konzervativno i ne očekujemo promjene. Želimo samo da se ovo pitanje stavi na dnevni red i da se o njemu ozbiljno raspravi", rekao je Fitzgerald.

Pročitajte više