Vjerske zajednice predvođene Bozanićem traže zabranu pobačaja?

Vjerske zajednice predvođene Bozanićem traže zabranu pobačaja?

ZAGREBAČKI Josip Bozanić u prosincu će se susresti s predstavnicima svih glavnih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, a glavna tema razgovora biti će zajednički zahtjev hrvatskim vlastima da ukinu "komunistički zakon" te da se "drugačije odrede prema pravima nerođene osobe", javlja Jutarnji list.

List iz neslužbenih crkvenih izvora doznaje kako kardinal Bozanić za sredinu prosinca planira susrete s predstavnicima islamske i židovske zajednice, kao i čelnicima Pravoslavne crkve. Nakon usaglašavanja stavova, očekuje se da će "Ekumenska alijansa" uputiti zajednički zuahtjev hrvatskim vlastima, od kojih će tražiti strožu zakonsku regulacija pobačaja, možda i njegovu potpunu zabranu.

Jutarnji list podsjeća da se Bozanić u propovijedi u Mariji Bistrici na blagdan Velike Gospe  snažno usprotivio ozakonjenom pobačaja u Hrvatskoj: "Nije li bolna i žalosna činjenica da je danas, budući da je pobačaj ozakonjen, svako još nerođeno ljudsko dijete ugroženo da ga proguta zmaj smrti. I to uz pomoć samo njegove majke, njegovih roditelja i medicinskog osoblja, uz pomoć tako kobno proširenog mentaliteta kojemu podliježu i kršćani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I čelnik islamske zajednice muftija Ševko er. Omerbašić prošle je subote vrlo kritično progovorio o pobačaju, kazavši da se radi o "jednom od najstrašnijih grijeha današnjice".

Logično je očekivati da će Bozanićevu inicijativu o zahtjevu vlastima podržati sve vjerske zajednice, koje dijele mišljenje da život počinje začećem, čime će biti izvršen jak pritisak na vladajuće da promijene važeće zakonske propise o pobačaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara