Austrija i Njemačka istražuju "aferu Hypo", Sanader prijeti da će tužiti medije

"NAJOŠTRIJE odbacujem lažne napise nekih medija da sam za nekakvo tobožnje posredovanje u poslovanju Hypo-Alpe-Adria Banke ikad dobio proviziju, niti je ta banka financirala HDZ-a.  Riječ je o zlonamjernim klevetama i lažima koje se već nekoliko puta pokušavaju plasirati u javnosti, uglavnom prije izbora. Takva podmetanja imaju za cilj diskreditaciju mene i HDZ. Već su nekoliko puta demantirani takvi napisi pa to činim i ovaj put. Jednako tako s obzirom na hajku koja se protiv mene i moje obitelji sustavno provodi već neko vrijeme od strane nekih medija ostavljam sebi za pravo poduzeti odgovarajuće pravne mjere i korake. Tražim da sukladno Zakonu o medijima objavite ovo reagiranje", stoji u priopćenju bivšeg premijera i počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je najoštrije odbacio optužbe iz medija koji su ga povezali sa sumnjivim posredovanjima u poslovanju Hypo banke.

Članak je prvi objavila austrijska agencija APA naslovivši ga "Šokantni detalji o poslovanju koruškog Hypa na Balkanu", a informacije su prenijeli hrvatski mediji.

Podsjetimo, APA se pozvala na navode bivšeg dugogodišnjeg predsjednika koncerna Hypo Group Alpe Adria Wolfganga Kulterera, koji je u Austriji osuđen za krivotvorenje poslovnih podataka. Kulterer je ustvrdio da je Sanader "otvorio vrata banci u Hrvatskoj". Pri posredovanju u kreditu vrijednom četiri milijuna njemačkih maraka, Sanader je navodno kao proviziju dobio 800,000 maraka, iako se ne spominje o kojem se kreditu radi ni kada je Sanader navodno dobio te novce.

> "Ivo Sanader od Hypa dobio 800.000 maraka provizije!"

APA u tekstu navodi kako se političarima, poput Milana Bandića, davalo povoljne kredite, a oni bi omogućavali sporne poslove banke. Hypo im se oduživao na različite načine, primjerice "financirao je predizbornu kampanju vladajućeg HDZ-a".

Austrija nacionalizirala Hypo

Austrija je danas provela nacionalizaciju te šeste po veličini banke u zemlji kako bi je spasila od potpunog kraha. Nakon maratonskih pregovora koji su trajali čitav vikend, dogovoreno je kako će se banka dokapitalizirati sa 1,5 milijardi eura kako bi ju se "održalo na životu". Pritom će najveći dioničar, Bayerische Landesbank ubrizgati 825 milijuna eura, koruške vlasti 200, a osiguravajuća kuća Grawe 30 milijuna eura. Austrija dodaje 450 milijuna eura.

Austrijsko i njemačko državno odvjetništvo pokrenulo istragu

Njemački i austrijski mediji i danas pišu o "mutnim" poslovima oko Hypo banke, a posebno njenom ulasku na Balkan. Službeno je potvrđeno i da su istragu pokrenuli državna odvjetništva u Njemačkoj i Austriji, a na slučaju izgleda radi i ured Mladena Bajića iz kojeg je ovih dana ne moguće dobiti komentar o "aferi Hypo" jer, kako kažu, ne mogu komentirati postupke koji su u tijeku.

Oglasio se zato prvi čovjek saborskog Antikorupcijskog ureda Željko Jovanović, koji tvrdi da je taj ured još u listopadu poslao na Bajićevu adresu nezanemarivu količinu dokumentacije upravo o Hypo banci i Sanaderovoj ulozi u njenom ulasku u Hrvatsku. "Svima je jasno da je Sanaderova imovina u neskladu s prihodima koje je dobivao kao premijer", tvrdi Jovanović koji smatra da je upravo Hypo banka razlog zbog kojeg Sanader danas lagodno živi neopterećen financijskim poteškoćama koje tište većinu hrvatskih građana.

Pročitajte više