Austrija podupire hrvatski put u EU

U BEČU je u nedjelju navečer počela trodnevna Konferencija pod naslovom "Hrvatska Austrija Europa" u organizaciji europskog foruma Alpbach na kojoj je, u nazočnosti hrvatskog premijera Ive Sanadera, izražena austrijska potpora početku pregovora Hrvatske i Europske unije.

Nadam se da će Hrvatskoj Europsko vijeće 17. prosinca odrediti datum za početak pregovora s EU, rekao je austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, dodavši da je Hrvatska mnogo postigla, te da zaslužuje apsolutnu potporu da se njezina nadanja ispune početkom 2005. godine.

Schuessel je dodao da će to imati veliku važnost i za druge zemlje regije koje će uvidjeti da ima smisla započeti s reformama i da se one isplate.

"Očekujemo na summitu Europskog vijeća jasnu odluku o datumu početka pregovora o punopravno članstvu u EU, početkom ožujka ili travnja", rekao je premijer Sanader.

Dodao je da Hrvatska ostaje privržena ispunjavanju obveza kada je riječ o suradnji s Haaškim sudom, reformi pravosuđa i povratku izbjeglica i njihove imovine.

Hrvatska je učinila mnogo i učinit će sve da i dalje pokaže privrženost tim načelima, zahvalio je Sanader austrijskom saveznom kancelaru Schuesselu na potpori i razumijevanju.

Pročitajte više