Austrija u ime EU pozvala na nastavak Rugovine nenasilne borbe

AUSTRIJA, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, istaknula je nenasilnu borbu kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, koji je preminuo u subotu, i "od svih strana uključenih u pregovore o budućem statusu" Kosova zatražila da nastave njegovo djelo.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u poruci sućuti koju je uputila u ime EU izjavila je kako se "predsjednik Rugova iz uvjerenja čvrsto i ustrajno zalagao za načelo nenasilja i političkog dijaloga".

"Stoga danas pozivamo sve strane uključene u pregovore o budućem statusu Kosova na takvo djelovanje koje će očuvati njegovo političko nasljeđe i suradnju u traženju rješenja koje jamči mir, dobrobit, sigurnost i trajnu stabilnost Kosova i njegovog stanovništva", stoji u poruci Ursule Plassnik.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel ocijenio je kako je "Ibrahim Rugova svojom snažnom osobnošću na odlučan način utjecao na politiku jugoistoka Europe. Zalagao se za mirno rješenje na Kosovu, ne obazirući se na svoje zdravlje".

"Austrija će i ubuduće sve napore usmjeravati k postizanju stabilnosti i trajnog mira na Kosovu", navodi se u Schuesselovom priopćenju.

Pročitajte više