Austrijanci odbacili optužbe protiv Hrvatske u slučaju Zagorec, crkva prekinula suradnju s njim

AUSTRIJSKA ministrica pravosuđa Maria Berger ocijenila je danas u Zagrebu kako su optužbe bivših pravnih zastupnika generala Vladimira Zagorca protiv hrvatskog pravosuđa ustvari bile dio obrambene strategije Zagorčevog tima obrane u Beču.

Berger se o slučaju očitovala u kontekstu tvrdnji pravnika odvjetničkog ureda Lansky, Ganger & Partner koji su prije nekoliko dana ustvrdili kako je istražni zahtjev protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca "isključivo politički motiviran".

Zagorec se u Hrvatskoj nalazi pod istragom zbog sumnje u pronevjeru 5 milijuna dolara namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Prema mišljenju Berger radilo se o obrambenoj strategiji kojom se bezuspješno pokušalo utjecati na austrijsko pravosuđe, ali koja "nije bila dobra" i koja "neće uspjeti." Ocjene je iznijela nakon sastanka s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin, te je dodala kako ne bi bilo dobro reagirati na takve izjave jer im se time "daje prevelika važnost".

Bečki odvjetnički ured je nakon zaprimanja zahtjeva za izručenjem Vladimira Zagorca, ustvrdio kako je hrvatsko pravosuđe korumpirano, te je najavio tužbu protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Međutim, već nakon nekoliko dana suradnja između bečkog ureda i Zagorca je pukla te je Lansky, Ganger & Partner vratio punomoć umirovljenom generalu kojeg je zastupao u ekstradicijskom postupku, pri tom ne pojašnjavajući razloge raskida suradnje. Prema nekim informacijama Zagorec uredu nije platio dogovoren novčani iznos za ostvarenu pravnu zaštitu.

Crkva više ne želi poslovati sa Zagorčevim Moltehom

Osim što Zagorec gubi tlo pod nogama u inozemstvu, sličnu sudbinu doživljava i na poslovnom planu u Hrvatskoj točnije u Zagrebu gdje su poslovni partneri, hrvatska katolička crkva i Hypo Alpe Adria banka, njegovoj tvrtki Molteh otkazali suradnju.

Molteh je naime ostao bez 26,5 milijuna eura vrijednog projekta gradnje poslovno-stambenog kompleksa “Prebendarski vrtovi” koji je trebao graditi u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Nakon pokretanja istražnog postupka u aferi "dragulji", radovi na gradilištu na spomenutoj lokaciji su obustavljeni te su stagnirali više od 30 dana.

Sukladno poslovnom ugovoru katolička crkva je iskoristila klauzulu kojom se rješava problem neizvođenja radova, te je u dogovoru s austrijskom bankom raskinula ugovor s Moltehom. Za sad nije poznato hoće li crkva Zagorčevoj tvrtki zbog toga morati isplatiti kakvu odštetu.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više