Austrijanci traže "izručenje" Zagorca: "On je glavni igrač u aferi Hypo"

AUSTRIJSKI tjednik News je u svojem najnovijem broju objavio kako je austrijski državni tužitelj zatražio da se bivšeg generala Vladimira Zagorca prebaci iz Hrvatske u Klagenfurt kako bi bio ključni svjedok u slučaju Hypo.

"Bivši general hrvatske vojske je ključni igrač u tom skandalu. Zagorec ima relevantne informacije o vezama na Balkanu koje su stvorene prije davanja kredita od strane bivših direktora Guntera Striedingera i Wolfganga Kulterera", kazao je socijaldemokratski član koruškog povjerenstva koje istražuje aferu Hypo Herwig Seiser. Smatra kako bi Zagorec bio najbolji izvor informacija koje je sve poslove Hypo imao na Balkanu te pod kojim uvjetima je banka ušla u Hrvatsku te kako se širila.

Traže prebacivanje bivšeg generala

"Sa našeg stajališta, svjedočenje Zagorca bi mnogo pomoglo radu našeg povjerenstva", zaključio je Seiser. News piše kako je tužiteljstvo u Klagenfurtu 28. ožujka ove godina hrvatskom pravosuđu poslalo zahtjev za pravno pomoć u "slučaju Zagorec" te traže prebacivanje bivšeg generala u Klagenfurt kako bi ga istražitelji ispitali o poslovnim vezama s Hypom i njenim čelnicima.

U tekstu se navodi kako je Zagorec "ključna figura skandala Hypo" te se dodaje kako je on bio "involviran u važne tematske krugove". Pišu kako se za izručenje Zagorca zalažu i austrijsko Ministarstvo pravosuđa i CSO Hypo te da Hrvatska ne bi trebala biti protiv toga poteza za koji "najveći interes ima Zagorec".

"To je nelogična kombinacija"

U jesen na snagu stupa nova regulativa o institutu zaštićenog svjedoka, a Zagorec bi pod takvim okolnostima mogao otkriti posve novo stanje koje dosad nije bilo poznato istražiteljima", piše News te dodaje kako bi se mogla dogoditi posve nova "podjela karata" u slučaju da Zagorec progovori. Vladimir Zagorec je u Austriji osumnjičen da je bez potrebnih uvjeta dobivao kredite za financiranje građevinskih i drugih projekata i to uz pomoć Guentera Striedingera i Wolfganga Kulterera. Tužiteljstvo u Klagenfurtu zbog Hypo banke istražuje i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera. 

Odvjetnik generala Vladimira Zagorca Zvonimir Hodak kazao je u Dnevniku 3 kako njegov branitelj s takvom kombinacijom nema nikakve veze. "Bilo bi vrlo nelogično da neka država prvo izručuje nekoga, a onda ga nakon toga od države kojoj ga je izručila, traži za svjedočenje", kazao je Hodak i dodao da će sutra razgovarati sa Zagorcem o tome pitanju. 

Pročitajte više