Austrijska policija zabranila nasilnu ultradesničarsku grupu

AUSTRIJSKA je policija zabranila postojanje ultradesničarske grupe u pokrajini Burgenland, čiji su članovi bili poznati po nasilju i destrukciji, objavio je danas austrijski Federalni ured za zaštitu ustavnog poretka.

Neonacistička ultradesničarska organizacija, čije se ime u medijima ne navodi, brojala je svega 21 člana u dobi od 17 do 38 godina, no policiji su bili poznati po prijavama zbog nasilja, napada, nanošenja ozljeda neistomišljenicima i uništavanja imovine.

Članovi grupe su po fasadama i gradskoj imovini crtali kukaste križeve i ispisivali nacističke slogane, međusobno seu se pozdravljali nacističkim pozdravima i uzvicima „Heil Hitler“ te su u javnosti nosili zastave sa istaknutim nacističkim simbolima. Također su jednom napali i sjedište Zelene partije u gradu Eisenstadtu.

Prilikom pretresa njihovog okupljališta pronađeno je više nacističkih simbola, zabranjenog hladnog oružja poput „boksera“, te znakovi i pravila ponašanja članova grupe, koji su bili spremljeni u jednom računalu. Prema navodima policije, neki od napada i kriminalnih akata iza kojih su stajali članovi ove organizacije bili su izvršeni u danima koji su se datumom poklapali sa povijesno značajnim datumima iz nacističkog doba, poput Staklene noći, progona Židova u Drugom svjetskom ratu ili rođendana nacističkog aktivista Horsta Wessela.

Pročitajte više