Austrijski mediji o Ašneru: Svi u Klagenfurtu znaju tko je on

AUSTRIJSKI i njemački mediji zapazili su prašinu koja se podigla nakon što je britanski The Sun objavio fotografiju Milivoja Ašnera kako šeta Klagenfurtom za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu. Današnja izdanja velikih austrijskih i njemačkih novina donose izvještaje o slučaju.

> "Ašner je u Austriji zaštićen kao alpski runolist"

Neue Kronen Zeitung i Die Presse pozivaju se na članak austrijske novinske agencije APA., u kome se navodi kako je "navodni nacistički ratni zločinac Ašner, po svojim riječima spreman istupiti pred hrvatskim sudom". Članak se poziva na izjavu koju je Ašner dao sudu, u kojoj kaže kako mu je savjest čista.

"Austrija je dosad odbila izručenje Ašnera Hrvatskoj zbog zdravstvenih razloga. Odluka se temelji na nekoliko psihijatrijskih vještačenja. Jedan od psihijatara koji su dali mišljenje, primarijus Reinhard Haller, rekao je u utorak kako je uvijek spreman dati novo mišljenje ukoliko to od njega zatraže. Ali, do sada ga nisu kontaktirali niti iz ministarstva pravosuđe niti iz bilo koje druge institucije".
 
Haller, koji je, kako kaže, nadgledao tim stručnjaka koji su vršili vještačenje nad Ašnerom, rekao je kako "članak engleskog novinara još uvijek nije stručno mišljenje".

Austrija zbog Ašnera godinama na meti kritike

Nacionalni ORF donosi drugi, opširniji članak agencije APA, u kojemu stoji kako je "Austrija godinama na meti kritike, jer Hrvatskoj nije izručila ustaškog policajca Milivoja Ašnera, koji živi u Klagenfurtu. 95-godišnji Hrvat četvrti je na listi najtraženijih nacističkih zločinaca centra Simona Wiesenthala".

Novinari APA su si dali truda, pa su ispitali i neke druge dužnosnike. "Manfred Herrnhofer, glasnogovornik Državnog suda u Klagenfurtu, rekao je kako se Ašnera ne može izručiti, budući da je 'ozbiljno dementan'. Čini se da to ne uključuje posjet nogometnoj navijačkoj zoni. I  Thomas Geiblinger, glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđa, rekao je kako su im "svezane ruke", budući da postoje psihijatrijska vještačenja. Policija u Klagenfurtu nije nam mogla potvrditi je li Ašner uistinu viđen u slavlju s navijačima, piše u članku. Glasnogovornik policije rekao je kako oni tu informaciju imaju samo iz medija.

Ašner se u članku opisuje kao navodni "policajac za vrijeme ustaškog režima u Hrvatskoj, navodno odgovoran za zločine protiv civilnog pučanstva, deportacije u koncentracijske logore, kao i pljačku i protjerivanje iz domova za vrijeme II svjetskog rata. Žrtve tog vremena uglavnom su bili Židovi, Srbi i Romi".

The Sun otkrio nešto što bi moglo naškoditi dobrom glasu zemlje

"Ašner već nekoliko godina živi u Klagenfurtu kao Georg Asner. To se zna u gradu, to znaju i u policiji. Godinama već postoji zahtjev Hrvatske za izručenjem. Također je na listi traženih Interpola", piše u članku, koji navodi kako se Austrija dosad "na Euru pokazala sa svoje lijepe strane. No, sad je jedna britanska novina otkrila nešto što bi moglo naškoditi dobrom glasu zemlje".

Njemački Bild puno je direktniji u svom članku. Tamo, naime, piše sljedeće: "Starac s bijelom kosom sjedi između navijača u kafiću u Klagenfurtu. Jasno je da uživa u veseloj atmosferi austrijskog grada. Ali, zapravo, ne bi trebao imati pravo na to. Čovjek s bijelom kosom je Milivoj Ašner, a bio je šef ustaške policije u Hrvatskoj i odgovoran je za deportaciju tisuća Židova, Srba i roma u koncentracijske logore Trećeg Reicha!"

Svi danas objavljeni članci spomenuli su i pismo Efraima Zuroffa austrijskom ministarstvu pravosuđa. Dok su austrijski mediji oprezni oko izjava o tome zašto se Ašnera ne izručuje, Bild je vrlo oštar: "Austrija ga štiti".

J.D.
 Foto: The Sun

Pročitajte više