Austrijski mediji o izborima u Hrvatskoj

AUSTRIJSKI mediji ocjenjuju prve rezultate izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru "promjenom u desno na političkoj sceni u Hrvatskoj", ističući veliki dobitak glasova desnog bloka sa HDZ-om i gubitak glasova lijevog bloka s SDP-om na čelu.

Dok su austrijski mediji ovih dana opširno izvještavali o političkom okružju u Hrvatskoj, i najavljivali ofenzivu oporbe, u ponedjeljak uglavnom objavljuju informacije o parlamentarnim izborima.

"Nakon četiri godine oporbe razumljivo je tako veliko oduševljenje prvim rezultatima hrvatskih parlamentarnih izbora u HDZ-u", istaknuo je u prvim javljanjima iz Zagreba izvjestitelj Austrijske radio televizije (ORF).

Austrijski dnevni listovi Kurier i Wiener Zeitung prenose informacije o izborima na naslovnim stranicama, a Kronen Zeitung na trećoj stranici kratku informaciju o "povratku Tuđmanove stranke, koju je Ivo Sanader modernizirao, na vlast".

Pod naslovom "Uspjeh za Tuđmanova nasljednika" dnevni list Kurier piše da je nakon poraza na izborima 2000. HDZ ponovno najjača stranka u Hrvatskoj te da je ishod izbora iznenadio i političke promatrače koji su najavljivali izjednačen rezultat izbora.

"Ivo Sanader studirao je u Innsbrucku, govori tečno njemački jezik, poslije Tuđmanove smrti preuzeo je stranku (mnogi su isključeni ili su je napustili kao npr. Miroslav Tuđman) i dao joj moderni image. Ivica Račan priznao je vjerojatni poraz i pokazao se dobrim gubitnikom", zaključuje austrijski dnevni list Kurier.

"O pobjedi oporbe na izborima u Hrvatskoj" može se pročitati u Beču na velikim informacijskim ekranima (info-screen) na stanicama u podzemnoj željeznici. Prenose se riječi izjave Ive Sanadera: "Hrvatska će 2006. u NATO, a 2007. u Europsku uniju".

Pročitajte više