Austrijski mediji o Schuesselovim šansama za novog predsjednika EK

AUSTRIJSKI savezni kancelar Wolfgang Schuessel često se u austrijskim medijima spominje kao novi predsjednik Europske komisije, a najnovija izjava jednog od jako uglednih europskog političara Daniela CohnBendita (njemačka Stranka zelenih) "da ne daje austrijskom kancelaru nikakve šanse da postane Prodijev nasljednik" ponovno tu temu aktualizira.

"Schuessel neće nikada dobiti većinu u europskom parlamentu. To možete zaboraviti - Schuessel kao predsjednik EK samo preko mene mrtvog", rekao je za dnevni austrijski list Kleine Zeitung" od utorka Cohn-Bendit.

Predsjedavajući frakcije Europske narodne stranke (EVP) Hans Gert Poettering će na sastanku čelnika Narodne stranke Europe 16. lipnja predložiti imenovanje austrijskog kancelara W. Schuessela za novog predsjednika EK, piše austrijski dnevni list "Der Standard" u izdanju od utorka. List dodaje da Poettering nije za liberalnog belgijskog šefa vlade Guya Verhofstadta, koji važi kao jedan od favorita za Prodijeva nasljednika.

Na upit o mogućnosti da postane novi predsjednik EK, austrijski kancelar Schuessel je krajem tjedna u Goettweigu na konferenciji za novinstvo kratko odgovorio da o tomu s njim nitko nije razgovarao, ali nije rekao ni da li će preuzeti tu funkciju ako mu bude ponuđena.

Novi predsjednik EK bit će imenovan na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. lipnja u Bruxellesu birat će ga predstavnici 25 zemalja članica proširene EU a nakon toga treba ga potvrditi i Europski parlament.

"Der Standard" također navodi da bi prema provedenim ispitivanjima javnog mijenja Narodna stranka mogla biti pobjednik na predstojećim izborima za europski parlament, koji će se održati 13. lipnja, no da će apsolutnu većinu u europskom parlamentu teško postići.

Pročitajte više