Austrijski šef policije traži strože mjere za azilante

Foto: FAH

AUSTRIJSKI ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka u četvrtak je kazao da bi se nova, stroža pravila vezana uz imigraciju trebala što prije aktivirati, te se upitao otkud razlike u objavljenim brojkama predanih zahtjeva za azil.

Sobotkina Narodna stranka nezadovoljna je izjavama novog, socijaldemokratskog kancelara Christiana Kerna koji je u utorak kazao da je broj zahtjeva za azilom ove godine dosegao 11.000, što je polovica od brojke koja je prethodno objavljena te se traži njegovo objašnjenje o toj velikoj razlici u podacima. 

Austrija je početkom siječnja ograničila za ovu godinu broj molbi za azil na 37.500, nakon što je prošle godine u tu zemlju ušlo 90.000 imigranata.

Sobotka je kazao da je Austrija već dosegla polovicu te brojke, odnosno 18.950 zahtjeva. Po njemu, maksimalni broj bit će dosegnut već u rujnu ako se hitno ne provedu protumjere.

Austrijska imigracijska politika je neupitna a vlada bi trebala pokrenuti privremene mjere vezane uz pitanje azila, usvojene u travnju, ako želi da se ispoštuje odluka o dogovorenom broju tražitelja azila, kaže Sobotka. Šef Narodne stranke Kernu je poručio da ne bi trebao više biti kancelar ukoliko se pokaže popustljiv po pitanju azila.

Pročitajte više