Autoprijevoznici dižu cijene zbog poskupljenja nafte

REKORDNA cijena nafte, koja je u prvih šest mjeseci poskupila za čak 15 posto, prema očekivanjima neće tako skoro pasti. No, to zapravo nije nitko niti očekivao, a očekivanja da će porast cijena nafte uzrokovati druga poskupljenja su se obistinila. Autoprijevoznici su prvi najavili povećanje cijena.

"U autobusnom će prijevozu doći do velikih poremećaja jer je ugrožena egzistencija prijevozničkih tvrtki.", istaknuo je Marijan Banelli, predsjednik Udruge autoprijevoznika.

Prijevoznici, prema najavama kane podići cijene za 15 posto, a upitno je hoće li do poskupljenja doći prije ili poslije turističke sezone.

Osim autoprijevoznika, poskupljenjem goriva pogođeni su i poljoprivrednici i ribari.

"U ovom trenutku nemamo komercijalnog motiva za ulov ribe i tražimo od Vlade da subvencionira naftu na razini tri kune", - rekao je predsjednik Ceha ribara, Tonči Božanić.

Kako je objavio HTV, HNB-ovi stručnjaci smatraju da porast cijena nafte neće utjecati na rast cijena života: "Svi ovi pritisci su nešto blaži od onih koje smo imali početkom godine kada su rasle cijene prehrambenih proizvoda. Stopa rasta je bila 4 posto, a danas su ublaženi cjenovni pritisci.", - rekao je Vedran Šošić, voditelj Odjela za gospodarska kretanja u Hrvatskoj narodnoj banci .

Zabrinuti su i u prehramenoj industriji, kao i u sindikatima.

"Dođe li do povećanja cijena javnoga gradskog prijevoza i prijevoza u cjelini uz neznatna povećanja cijene robe, tada će košarica poskupjeti za dva do tri posto. Ako i proizvođači hrane ukalkuliraju povećanje cijene plavog dizela, onda će udio porasti četiri do pet posto, pa i više." - izjavio je Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

U Ini se nadaju da će se cijena nafte stabilizirati na 40-50 dolara po barelu a ne 60, što je potvrdio i član Uprave Ine Zorko Badnjak: "Najgora varijanta je ovo sada, sve što nam slijedi trebalo bi biti bolje."

Pročitajte više