Moguće poništenje natječaja za "Energopetrol"

PrPREDSJEDNIK Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić najavio je mogućnost poništenja natječaja za privatizaciju Energopetrola, ustvrdivši kako bi to mogao biti rezultat odbijanja INA-e i MOL-a da prihvate sve uvjete za prodaju sarajevske naftne tvrtke koje je postavila federalna vlada.

"Konzorcij INA-MOL prekršio je tri ključne točke sporazuma i dogovora s federalnom vladom pa će Vlada u četvrtak zauzeti zajedničko stajalište i s njim izaći pred predstavnike konzorcija koji će još jednom biti pozvani na razgovor. Ako ne budu spremni da ih ispoštuju (točke sporazuma), to će značiti i poništenje tendera", izjavio je Hadžipašić u ponedjeljak za "Dnevni avaz".

Pojašnjavajući svoje stajalište, federalni premijer navodi kako je sada navodno promijenjen ranije dogovoreni pristup dugovanjima INA-inih tvrtki u BiH,, a konzorcij INA-MOL navodno je također "okrenuo" jamstva za investicije na takav način da ih Vlada ne može prihvatiti.

Hadžipašić je također izjavio kako je u zajedničkom očitovanju INA i MOL na uvjete federalne vlade sada izmijenjen i omjer vlasničkog udjela u Energopetrolu koji je podrazumijevao da 67 posto preuzme strateški partner, 22 posto zadrži država, a 11 posto mali dioničari.

Nije međutim pojasnio što je eventualni novi zahtjev INA-e i MOL-a.

"Ako nisu spremni prilagoditi se našim zahtjevima, predstoji poništenje tendera", zaključio je Hadžipašić.

INA i MOL, prema zahtjevima federalne vlade, trebali su se odreći svih potraživanja prema Federaciji te istodobno izmiriti sva dugovanja.

Hrvatsko-mađarski konzorcij na to nije pristao, no istaknuo je spremnost poštovati sve sudske odluke odnosno isplatiti dugovanja kada ona prestanu biti predmet sudskih sporova kako je to sada slučaj.

Sarajevski mediji tvrde kako su Ministarstvo financija Federacije i Porezna uprava utvrdile da INA odnosno njene podružnice u BiH duguju 35 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 17 milijuna eura) na ime neizmirenih poreznih i carinskih obveza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara