Azerbajdžan u srijedu na izborima na kojima će pobijediti "kavkaski Corleone"

Screenshot: YouTube
 
AZERBAJDŽANSKI predsjednik Ilham Alijev koji je u američkim diplomatskim depešama uspoređivan s fiktivnim mafijaškim kumom Michaelom Corleoneom, gotovo sigurno neće imati nikakvih problema da na predsjedničkim izborima u srijedu osvoji četvrti mandat na čelu države. 
 
Ilham Alijev (56) preuzeo je vlast 2003. nakon smrti oca Hejdara, bivšeg KGB-ovca i komunističkog čelnika. 
 
Dvaput je reizabran za predsjednika, na izborima 2008. i 2013. koje je oporba ocijenila namještenim, čime je vlast svoje obitelji nad naftom bogatom kaspijskom državom produžio u treće desetljeće.
 
Oporba optužuje vlast da se priprema na lažiranje izbora  
 
Oporbene stranke u državi u kojoj je sve pod strogom kontrolom i sada tvrde da nisu stvoreni uvjeti za održavanje demokratskih izbora i optužuju vlasti da se pripremaju na lažiranje.  
 
Osuđuju i iznenadnu i neobjašnjenu predsjednikovu odluku da raspiše izbore šest mjeseci prije roka. Tvrde da je Alijev to učinio kako bi skratio vrijeme za kampanju i onemogućio pokušaje opozicije da spriječi namještanje izbora.
 
"Zabranjena sloboda izražavanja, mediji ugušeni, opozicija potlačena"
 
"U Azerbajdžanu je ljudima zabranjena sloboda izražavanja i okupljanja, mediji su ugušeni, a opozicija je potlačena", rekao je čelnik oporbene Narodne fronte Ali Kerimli. 
 
"Ovo je travestija od izbora, svi znaju da će Alijev jednostavno izmisliti rezultate". 
 
Njegove pristaše ističu kako je državu iz nekadašnjeg zaostalog sovjetskog područja pretvorio u važnog energetskog dobavljača za Europu.
 
No, kritičari tvrde kako je pritom ugušio oporbu i iskoristio vlast kako zgrnuo ogromno bogatstvo koje troši na luksuzan život sebe i svoje obitelji.
 
"Alijevi su prikupili golemo tajno bogatstvo" 
 
"Alijevi desetljećima prisvajaju azerbajdžansko nacionalno blago, prikupili su golemo tajno bogatstvo", upozorava Kadija Ismajilova, aktivistica u borbi protiv korupcije. 
 
"Drže se vlasti kako bi nastavili s krađom državnih resursa", istaknula je nagrađivana novinarka koja je provela 17 dana u zatvoru između 2014. i 2016. nakon što je otkrila korupciju u vrhu vlasti. 
 
Kavkaski Corleone
 
Alijev je 2009. promijenio ustav kako bi se mogao za predsjednika mogao kandidirati neograničeno.  
 
Pravni stručnjaci Vijeća Europe kritizirali su te izmjene, ustvrdivši da "jako ugrožavaju ravnotežu moći" i predsjedniku daju vlast "bez presedana". 
 
"Ilham Alijev izmijenio je ustav Azerbajdžana kako bi u svojim rukama na neodređeno vrijeme mogao koncentrirati neograničenu moć", ističe neovisni politički analitičar Alesgar Mamadli. 
 
Prošle je godine svoju glamuroznu suprugu Mehriban Alijevu postavio za potpredsjednicu, a često se govori da bi mu mogla biti i nasljednica.
 
Čini se da će i idući naraštaj dinastije Alijev nastaviti s vodećom ulogom u azerbajdžanskoj politici. 
 
Washington Post pisao je 2010. o nekretnini vrijednoj 75 milijuna dolara koja je u Dubaiju upisana na ime predsjednikova sina Hejdara i dviju kćeri, Arzu i Lejle.
 
"Čini se da mu je cilj stvaranje okruženja u kojem neće imati nikakvih suparnika"
 
Potpomognut milijardama dolara zarade od energenata, Ilham Alijev predsjeda državom koja bilježi stalan ekonomski rast i vodi pragmatičnu vanjsku politiku opreznog balansiranja između Rusije i zapada.
 
Zbog takvog proračunatog pristupa Alijev je u jednoj američkoj depeši koju je objavio WikiLeaks uspoređen s hladnokrvnim fiktivnim likom Michaela Corleonea iz "Kuma" Francisa Forda Coppole.
 
U isto vrijeme ga se zbog toga što u državi ne trpi neposluh uspoređuje s još jednim likom iz klana Corleone – Michaelovim bratom Sonnyjem. 
 
"Čini se da je njegov cilj stvaranje političkog okruženja u kojemu dinastija Alijev neće imati nikakvih suparnika", stoji u navedenoj depeši. 

Pročitajte više