Azijske burze blago porasle, dolar ojačao

Foto: EPA

NA VEĆINI azijskih burzi su cijene dionica porasle, ponajviše u Australiji, no obujam trgovanja je mršav jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače i jer se na nekim tržištima zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto.

Kao i prethodnih dana, obujam trgovanja je skroman jer se na nekim tržištima zbog Kineske nove godine ne radi, a u Kini će praznik potrajati cijeli tjedan.

Najviše su, više od 1 posto, skočile cijene dionica u Australiji jer se ulagači nadaju da će tamošnja središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku nakon što ju je godinama zaoštravala.

Na ostalim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su indeksi blago pali, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržišta.

„Ulagači čekaju razjašnjenje po pitanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, a kako nema konkretnijih vijesti o tome, tržišta postaju sve zabrinutija što se bliži rok za postizanje dogovora”, kaže Nick Twidale, direktor u tvrtki Rakuten Securities.

Predsjednik SAD-a Donald Trump jučer u govoru o stanju nacije nije kazao ništa novo o razgovorima između SAD-a i Kine, dok je ministar financija Steven Mnuchin kazao da će nastojati postići dogovor idućega tjedna kako bi se izbjeglo povećanje carina na kineske proizvode 2. ožujka.

Idućega tjedna trgovinski predstavnici SAD-a nastavit će u Pekingu pregovore s kineskim predstavnicima.

Dolar ojačao peti dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar ojačao peti dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog poruka američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa.

No, kako se ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima zbog usporavanja rasta ne očekuje stezanje monetarne politike, dolar posljednjih dana jača.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,44 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,10 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 109,85 na 109,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1360 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1395 dolara.

Slabljenje eura posljedica je niza podataka koji pokazuju da se rast gospodarstva eurozone usporava, što znači da je malo vjerojatno da će Europska središnja banka u ovoj godini početi povećavati kamatne stope.

Cijene nafte blago pale

A cijene su nafte blago pale, nakon što je jučer objavljeno da su prošloga tjedna zalihe u SAD-u porasle, što možda ukazuje na slabljenje potražnje, dok se američka proizvodnja nafte i dalje kreće na rekordnim razinama.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 15 centi, na 53,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 62,50 dolara.

Pročitajte više