Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao
Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače, a obujam trgovanja je mršav jer se na mnogim tržištima u regiji zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,3 posto.

Kao i prethodnih dana, obujam trgovanja je skroman jer se na mnogim tržištima zbog Kineske nove godine ne radi, a u Kini će praznik potrajati cijeli tjedan.

Pritom azijske ulagače nije osjetnije potaknuo jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, koji se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih i europskih kompanija.

Na tržišta nije utjecao ni govor predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o stanju nacije jer u njemu, kažu analitičari, nema ništa novoga ni konkretnoga u vezi gospodarskih pitanja.

„Ulagači su se nadali da će Trump kazati nešto konkretnije, posebice o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. No, doista nismo dobili ništa”, kaže Nick Twidale, direktor u tvrtki Rakuten Securities.

Dolar ojačao treći dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar ojačao treći dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog poruka Feda da će biti strpljiv po pitanju kamatnih stopa.

No, kako se ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima zbog usporavanja rasta ne očekuje stezanje monetarne politike, dolar posljednjih dana jača.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,83 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,95 na 109,85 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1395 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1435 dolara.

Slabljenje eura uslijedilo je jučer nakon podataka koji pokazuju da je na početku godine rast gospodarstva u eurozoni bio najslabiji od polovice 2013. godine, što znači da je malo vjerojatno da će Europska središnja banka u ovoj godini početi povećavati kamatne stope.

I na tržištima sirovina vlada oprez, pa cijene nafte ne osciliraju previše. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 53,65 dolara, koliko je iznosila i jučer na kraju trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara