Azijske burze pale, entuzijazam splasnuo

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama jutros cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači nisu sigurni da Washington i Peking mogu u 90 dana riješiti sva otvorena trgovinska pitanja, dok je dolar i dalje pod pritiskom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 1,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,1 posto. U Singapuru su, pak blago porasle.

Jučer je na azijskim burzama vladao entuzijazam zahvaljujući dogovoru između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da neće u idućih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

Splasnuo entuzijazam

No, jutros je taj entuzijazam splasnuo jer se ulagači pitaju mogu li sva otvorena pitanja između Washingtona i Pekinga biti riješena u tih 90 dana.

Među ostalim, nije jasno ni kada taj rok od 90 dana počinje jer su iz Bijele kuće prvo poručili da počinje 1. siječnja iduće godine, a potom 1. prosinca ove.

„Sve u svemu, te vijesti o trgovinskom primirju ostavile su tržišta s više pitanja nego odgovora. Mogu li SAD i Kina doista riješiti sve međusobne razlike u 90 dana? Čini nam se da će trebati više detalja o napretku kako bi to trgovinsko primirje i dalje podržavalo rast tržišta”, pišu analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Upozoravaju i na to da niti jedan od dogovora za koji Washington kaže da su postignuti, uključujući smanjenje carina na uvoz američkih automobila u Kinu sa 40 posto, nije na 'papiru'.

„Postoji bojazan na tržištima da je ovo bio samo kratkoročni skok cijena dionica i da će se tržišta naći na razinama od prije nekoliko tjedana, a potom zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava skliznuti još niže”, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

Pročitajte više