Azijske burze zabilježile porast cijena dionica, dolar ojačao

Foto: Getty
 
NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrile dobre gospodarske vijesti iz Kine i Japana, dok je dolar ojačao.
 
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7:30 sati bio u plusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,1 posto.
 
Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u plusu 0,7 posto.
 
Rast tog indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima iz Kine i Japana.
 
Kineski izvoz porastao za više od 12 posto
 
U studenom je kineski izvoz porastao više od 12 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz skočio gotovo 18 posto, što ukazuje na snagu kako inozemne tako i domaće potražnje.
 
Ti su podaci podržali cijene sirovina, među ostalim i bakra, koja služi kao svojevrsni pokazatelj situacije u svjetskom gospodarstvu zbog njegove široke primjene u industriji.
 
Posljednjih je dana cijena bakra bila pod pritiskom zbog mogućeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, no analitičari sada očekuju da će se oporaviti.
 
Poraslo japansko gospodarstvo
 
Ulagače je ohrabrila i druga procjena koja je pokazala da je japansko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 2,5 posto, znatno više od 1,4 posto, koliko je pokazivala prva procjena.
 
Podršku tržištima pruža i jučerašnji oporavak cijena dionica tehnoloških kompanija na Wall Streetu, zbog čega su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli oko 0,3 posto.
 
Stabilizacija cijena nafte, nakon pada početkom tjedna, također pozitivno utječe na tržišta. Jutros je, doduše, cijena barela na američkom tržištu skliznula 4 centa, na 56,65 dolara, no jučer je skočila 98 centi. Na londonskom tržištu, pak, cijena barela jutros stagnira oko 62,20 dolara.
 
Dolar jača drugi dan zaredom
 
A na valutnim je tržištima dolar ojačao drugi dan zaredom pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 93,84 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,54 boda.
 
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 112,45 na 113,30 jena.
 
Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1765 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1800 dolara.

Pročitajte više