Azijsko-afrički summit, šansa za kinesko-japanske razgovore

AZIJSKO-AFRIČKI summit u Indoneziji ovoga tjedna ponudit će čelnicima Kine i Japana prostor za razgovor o trenutačnoj krizi, kazao je u ponedjeljak u Džakarti glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova Marty Natalegawa.

Čelnici 50 azijskih i afričkih zemalja, među kojima i japanski premijeri Junichiro Koizumi i kineski Hu Jintao bit će u Džakarti na dvodnevnom sastanku 22. i 23. travnja te posjetiti Bandung gdje su se lideri Trećeg svijeta 1955. usprotivili zapadnom kolonijalizmu.

"Bilo bi krasno... kad bi iskoristili prisutnost u Džakarti i Bandungu u tu svrhu", rekao je Natalegawa koji drži da sve države trebaju priznati prošlost radi bolje budućnosti.

"Vjerujemo da svaka zemlja, pa i Japan, mora biti sposobna sagledati povijesne činjenice. Svatko bi od nas trebao smoći hrabrosti prihvatiti povijesne činjenice", rekao je.

Japan je okupirao Indoneziju više od tri godine tijekom Drugoga svjetskog rata i mnoge su Indonežanke bile seksualne robinje japanskih vojnika u to vrijeme.

Kinesko-japanski odnosi na najnižoj su razini u tri desetljeća nakon kineskih prosvjeda protiv novog japanskog povijesnog udžbenika u kojem se umanjuje japanska okupacija susjednih zemalja tijekom Drugog svjetskog rata.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više