Aznar protiv "Isključivanja" unutar EU-a

ŠPANJOLSKI premijer Jose Maria Aznar upozorio je da je protiv "isključivanja" i "umjetnih podjela" unutar EU-a, komentirajući u četvrtak u Ateni održavanje trilateralnog summita u Berlinu dan ranije.

"Sve što pridonosi jačanju ekonomskog kapaciteta Europe vrlo je pozitivno, ali to ne znači da se neke treba isključivati, to se treba raditi na potpuniji način", kazao je Aznar.

"Vjerujem da Europa ima temeljni problem vodstva i orijentacije", dodao je Aznar, komentirajući jučerašnji sastanak britanskog premijera Tonyja Blaira, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Španjolski je premijer odbacio i prijedlog triju čelnika da se otvori mjesto potpredsjednika povjerenstva zaduženog za provođenje ekonomskih reformi.

"Naše je stajalište da nadpovjerenik neće riješiti sve probleme, ali potrebna je politika potpore paktu stabilnosti i strukturalnim reformama", kazao je Aznar.

Ocijenio je da postoji Europa u "dvije brzine", podsjetivši kako sve članice Unije ne pripadaju euro zoni, ali je istaknuo da "treba spriječiti umjetne podjele koje mogu dovesti Europu do toga da ne može donositi važne odluke o međunarodnim pitanjima".

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više