Aznar u parlamentu uporno tvrdi da postoji veza između islamističkog terorizma i ETA-e

BIVŠI predsjednik španjolske vlade Jose Maria Aznar ponovio je u ponedjeljak pred parlamentarnim povjerenstvom koje provodi istragu o atentatima od 11. ožujka, kako vjeruje da postoji "veza između islamističkih i neislamističkih terorista".

Saslušanje Aznara koji je predvodio izvršnu vlast 11. ožujka, kada je u atentatima poginula 191 osoba, a više od 1.900 ih je ranjeno, prvo je saslušanje jednog bivšeg premijera pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom u Španjolskoj.

Aznar je zatražio od povjerenstva da utvrdi "svu istinu", a napose "istinu o povezanosti između islamističkih i neislamističkih terorista, što se neko vrijeme smatralo nevjerojatnim, a danas se pokazuje kao nepobitna činjenica".

Šef konzervativne vlade koji je na parlamentarnim izborima 14. ožujka pretrpio poraz, zatražio je i "istinu o vremenu i uzrocima organiziranja atentata za koje se kasnije htjelo optužiti vladu; istinu o tome tko je donio odluku da se atentati izvedu 11. ožujka i da se tako ometu izbori".

Na pitanje o "umiješanosti" naoružane baskijske separatističke organizacije ETA u atentate, rekao je da "nije jedini koji misli da su umiješani".

Aznar koji će davati iskaz veći dio dana, rekao je: "Nema dokaza da je vlada koju sam predvodio lagala, mi smo rekli istinu, a netko drugi je lagao i manipulirao".

Pročitajte više