Babić: Martić je vodio pobunu Srba pod paskom Miloševića

Bivši premijer i predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Babić u srijedu je kao svjedok optužbe na haškom suđenju Milanu Martiću rekao da je optuženi od ljeta 1990. predvodio pobunu krajinskih Srba pod paskom Službe državne sigurnosti Srbije i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Babić, kojeg je Haški sud (ICTY) 2005. pravomoćno osudio na 13 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za progon hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991/92., danas je također rekao da su Srbi u Hrvatskoj prvi počeli s uporabom sile.

Govoreći o političkim prilikama u Hrvatskoj 1990. nakon prvih demokratskih izbora, Babić je rekao da je sukob između HDZ i SDS-a postupno eskalirao, da bi na kraju 1991. prešao u otvoreni rat.

"Po mojim saznanjima srpska strana je prva počela s uporabom sile", rekao je Babić na upit tužitelja tko je odgovorniji za rat.

Martić se proslavio među Srbima kada je na pregovorima s hrvatskom stranom o normalizaciji stanja u kolovozu 1990. rekao da "šahovnica neće na kninsku tvrđavu dok je on živ", objasnio je svjedok.

Optuženi je, po riječima Babića, "vođa pobune postao 17. kolovoza" kada je zbog dezinformacije o dolasku hrvatskih specijalaca proglašeno ratno stanje u Kninu a narodu je dijeljeno oružje.

Babić je kazao kako je proglasio ratno stanje zbog dezinformacije Martićeva suradnika Dušana Orlovića, bliskog SDB-u Srbije, te da je istog dana povukao odluku nakon što je vidio Martića i Orlovića kako u Golubiću kraj Knina dijele oružje.

"Tada su počele barikade u srpskim općinama sjeverne Dalmacije i Like, a u Golubiću je osnovan štab za upravljanje barikadama koji je vodio Martić", kazao je.

Nakon dva, tri tjedna Martić je već vodio Vijeće narodnog otpora, u kojem su bili pripadnici policije i SDS-a, koji su minirali kioske Albanaca i Hrvata u Kninu i podizali tenzije kako bi isprovocirali intervenciju JNA, rekao je Babić.

Na pitanje tužitelja zašto su to činili, odgovorio je "radi podrške politici Miloševića, Borisava Jovića i Veljka Kadijevića, koji su tražili da se uvede izvanredno stanja u Hrvatskoj, smijeni hrvatska vlada i uvede vojna uprava".

Martić je, po njegovim riječima, podržavao politiku Miloševića za stvaranje jedinstvene države u kojoj bi živjeli svi Srbi iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Također je naveo kako se i on sam do kraja 1991. oko 20 puta sastao s Miloševićem, objašnjavajući da je na sastancima "tražio zaštitu za Srbe u Hrvatskoj", a Milošević se tada predstavljao kao zaštitnik svih Srba u Jugoslaviji.

Babić, koji se sporazumom o priznanju krivnje s Tužiteljstvom obvezao da će "istinoljubivo svjedočiti" na svim haškim suđenjima na koje bude pozvan, sutra nastavlja iskaz.

(Hina) xdh ysd

Pročitajte više