Babić: U Zagrebu kriminal u porastu

NAČELNIK zagrebačke Policijske uprave Ivan Babić ocijenio je danas da unatoč povećanju broja kaznenih djela u ovoj godini sigurnosno stanje u Zagrebu nije "alarmantno".

Broj kaznenih djela ove je godine povećan za sedam do osam posto, čime je zaustavljen trend smanjenja kriminaliteta koji se u Zagrebu bilježio od pretprošle godine, kazao je Babić, izrazivši zbog toga nezadovoljstvo.

S porastom stope kriminaliteta povećan je i broj razriješenih kaznenih djela, ustvrdio je Babić, dodajući da ta činjenica ipak ne može utješiti građane koji očekuju da ih policija zaštiti.

Kao jedan od problema u borbi protiv kriminala Babić je naveo zastarjelu tehničku opremljenost koja se, kako je rekao, pokušava nadoknaditi ljudskim resursima.

U takvim uvjetima rada policija više ne zaostaje jedan, nego tri koraka iza kriminalaca, rekao je Babić.

Kao najučestalija kaznena djela na zagrebačkom području izdvojio je razbojstva, krađe i provale.

Rekao je da policija posebnu pažnju posvećuje razrješenju najtežih kaznenih djela, poput ubojstava, koja građanima ulijevaju osjećaj nesigurnosti.

Babić nije iznosio detaljnije statističke podatke, objasnivši da još nije gotova godišnja analiza rada policije i počinjenih kaznenih djela.

"Unatoč porastu kriminaliteta Zagreb je još uvijek grad čijim se ulicama može sigurno prošetati u bilo koje doba dana", zaključio je načelnik zagrebačke policije Ivan Babić.

Pročitajte više