Bahtijarević: Kako se nosim sa smrću malog djeteta? Plačem

"MOŽDA sam naivan, ali ja ću vjerovati da se stvari mogu promijeniti", rekao je na početku gostovanja u Nedjeljom u 2 liječnik Zoran Bahtijarević koji će biti kandidat Hrvatske seljačke stranke na izborima za Europski parlament. Govorio je o politici, o dječjoj bolnici, o stanju u zdravstvu...

O smrti pacijenta

"Nitko nije školovan za smrt, pogotovo ne za smrt malog djeteta. Predaja je najteža. Kako se nosim s tim? Plačem, kao i svi drugi. Nitko od nas koji se bavimo medicinom ne možemo biti dobri liječnici ako nismo emotivni. Što nam daje snagu za dalje? Druge dječje oči koje čekaju da im pomognemo", rekao je Bahtijarević.

"Teško kronično bolesno dijete koje je na palijativnoj skrbi je to kojemu treba omogućiti da na humani način okonča život. To se treba omogućiti i roditeljima i upravo stoga sam htio da nova nacionalna bolnica ima krilo za djecu kojoj je potrebna takva skrb", ističe Bahtijarević.

O dječjoj bolnici u Blatu

Bahtijarević nije pobornik da nacionalna dječja bolnica bude u Blatu na mjestu nekadašnje Sveučilišne bolnice, zato što ona nije rađena za djecu i njihove potrebe, a boji se da bolnica za odrasle, koja je planirana na istom mjestu, ne „usisa“ potrebe dječje bolnice. U svijetu su nacionalne bolnice za djecu samostalne, naglasio je.

"Ima nekoliko razloga zašto mislim da to ima i svoje loše strane. Ona zgrada je stara, treba biti u potpunosti prilagođena djeci ako se već gradi nešto novo.  Npr. dječja bolnica u Sydneyju ima staklene zidove iza kojih je zoološki vrt. U jednoj bolnici u Nebraski uz bolnicu ide rječica i jednom tjedno imaju utrke gumenih patkica. Dječja nacionalna bolnica u Washingtonu ima prozore ne u razini odraslih osoba, nego u razini djece, pa se odrasle osobe moraju saginjati da vide van", opisao je Bahtijarević kako bi dječje bolnice trebale izgledati.

O liječnicima

"Tvrdim da u sustavu postoji dio liječnika koji ne zaslužuju svoju plaću. Ja to mogu i dokazati. Veliki broj ih pošteno radi, rade i više nego to treba. Ja sam jednom javno rekao da bih volio znati što rade neki moje kolege kada ne rade", rekao je Bahtijarević.

O ulasku u politiku

Bahtijarević je rekao kako je u Hrvatskoj percepcija politike loša te da se poželio uključiti u nju da pokuša napraviti nešto. Nije se htio uključiti u Hrvatsku politiku zato što smatra da je ovdje nemoguće nešto napraviti zbog različitih lobija.

"Beljak me pozvao da se kandidiram kao vanstranačkog kandidata", rekao je, piše HRT.

Bahtijarević naglašava koko su EU izbori važni, ali mi nismo još uvijek svjesni toga što EU može učiniti za nas. Naglašava kako su naši EU parlamentarci napravili dobre stvari i to se ne smije podcijeniti.

"Volim ideju koja ujedinjava Europu", ističe Bahtijarević i dodaje kako su njegove sfere interesa pitanja dječje medicine, pitanja bolesnika s kroničnim  bolestima i pitanja sporta.

O farmaceutskoj industriji

Bahtijarević ističe kako je svijet podijeljen na bogate i siromašne zbog farmaceutske industrije. Skupi lijekovi su skupi zato što se dizajniraju za male skupine ljudi. I zajednica mora iznaći način kako da se to riješi.

"EU parlament može pomoći ako se uvide rijetke patologije, da se ljudi iz raznih zemalja skupe u centar izvrsnosti koji će pomoći upravo kod rijetkih bolesti", ističe.

 

Pročitajte više