Bajić drži ljestve Bandiću?

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić, evo već šestu godinu skuplja prašinu na mišljenju sudskog vještaka da je Grad Zagreb s Croatiabusom zamračio milijune zagrebačkih kuna. Afera Croatia Bus izbila je još za vrijeme vlade Ivice Račana i pospremila je u zatvor na pet godina bivšeg direktora tog poduzeća Leona Sulića, desničara koji je svoje buseve ustupio prosvjednicima kako bi doputovali na splitsku rivu na kojoj je današnji premijer, a tadašnji šef oporbe rekao povijesno "ne" Haškome sudu.

Državno odvjetništvo objasnilo je Globusovim novinarima koji su djelomice objavili ovaj dokument da je kriminalistička policija kriva što nije bilo kaznene prijave na temelju mišljenja vještaka u kojem stoji da je zamjenom zemljišta Zagreb oštećen za "ogromnu" količinu novca, a koje je poslano tadašnjoj gradonačelnici Vlasti Pavić i nosi Bajićev potpis.

"Polazeći od izraženog mišljenja, nadležno je Državno odvjetništvo zatražilo od policije provođenje kriminalističke obrade kako bi se utvrdilo postoje li u opisanom poslu elementi kaznenog djela, te eventualna odgovornost u kaznenom smislu. Prema provedenoj kriminalističkoj obradi policija nije dostavila kaznenu prijavu, već samo posebno izvješće iz kojega Državno odvjetništvo nije našlo elemente za daljnje postupanje", pravda Državno odvjetništvo pomanjkanje akcije.

Lučin: Pa promijenila se vlast, zašto nisu zatražili istragu?

Šime Lučin, tadašnji ministar unutarnjih poslova kaže da ovom vještačenju ne zna ama baš ništa i da ga se ne sjeća.

"Državno odvjetništvo, koliko znam, može zatražiti istragu, moglo je onda, a može i sada. Ako tu postoji nešto sumnjivo, ne znam što ih je sprječavalo sve ove godine, ako se uzme u obzir da su se mijenjale i vlasti i šefovi kriminalističke policije", kazao nam je bivši šef MUP-a.

Što motivira Bajića na akciju?

Inače, zamjena vrijednog gradskog za bezvrijedno privatno zemljište je operacija koju će gradska uprava u svom daljnjem radu usavršiti u aferi Krašograd, aferi koja pak ljuti ravnatelja Uskoka Dinka Cvitana jer istraga nikako da izrodi rezultate pa ispada da je i njegov ured neradnički kao i nadređeni mu Bajićev.

Tjednik postavlja teoriju da je razlog zašto se na ovom slučaju skupljala prašina i zbog čega je tadašnji premijer Ivica Račan 2003. godine naručio ovo vještačenje zapravo način na koji je htio steći kontrolu nad svojim nestašnim gradonačelnikom. U međuvremenu je na vlast zasjeo HDZ, a SDP-ove su se frakcije međusobno izmirile, a cijeli slučaj navodi na zaključak da Bajić samo prijeti po nalogu politike i da ne postupa dok od iste ne dobije zeleno svjetlo.

Kako doznajemo, Državno će odvjetništvo tijekom ovih dana objaviti opširno očitovanje o ovome slučaju u kojemu će navesti zašto nije podignulo kaznenu prijavu, a tjedniku će uputiti demantij. Zasad su nam poručili da se ne radi o prebacivanju krivnje na policiju, nego o pomanjkanju razloga za podizanje prijave.

A.Benačić
Foto: Index

Pročitajte više