Bajs poziva srpske turiste u Hrvatsku, ali JAT nema dozvolu za letove

AVION srpske nacionalne avio-kompanije JAT Airways prošlog je tjedna, prvi put nakon Domovinskog rata, sletio u Dubrovnik. JAT-ov avion na aerodrom Čilipi sletio je u četvrtak, a idući let zakazan je za ponedjeljak; to su letovi za koje je JAT dobio privremenu dozvolu od Hrvatske. No, Blic saznaje kako je srpska avio-kompanija prodala 800 karata za letove za koje još uopće nema dozvolu, koju bi mogla (ali i ne mora) dobiti tijekom turističke sezone.

Naime, između Srbije i Hrvatske ne postoji međudržavni sporazum koji bi omogućio redovan zračni promet, a Blic piše kako bi ovogodišnje izdavanje privremenih dozvola za JAT-ove letove u Hrvatsku mogao biti prvi korak prema normalizaciji odnosa po pitanju zračnog prometa. Neslužbene informacije sugeriraju da je u Beogradu prodano oko 800 karata na direktnom letu za Dubrovnik, a u planu je rezervna varijanta ako dođe do komplikacija.

Ukoliko JAT ne bude mogao sletjeti u Dubrovnik, odnosno ako mu ne budu izdane dodatne dozvole za letove, putnike će voziti u Crnu Goru pa im zatim organizirati prijevoz autobusima do Dubrovnika. Treća je opcija, naravno, povrat novca, ali Blic piše da je ona gotovo sasvim teoretska. No, potencijalne je putnike JAT-a ova vijest neugodno iznenadila, a čelnici kompanije nisu se još oglasili kako bi svojim mušterijama objasnili koliko je realna mogućnost otkazivanja letova.

Iz naše se, pak, perspektive treba zapitati zašto normalizacija zračnog prometa nije bila jedan od koraka ministra turizma Damira Bajsa uoči sezone u kojoj se od srpskih turista mnogo očekuje. Kakva je bila korist preplaviti Beograd, Suboticu, Novi Sad plakatima s porukom "Tako lepa, a tako blizu", ako turisti moraju razmišljati isplati li im se kupiti avionsku kartu za Dubrovnik s obzirom da će leta valjda biti, ali možda i neće?

Pročitajte više