Bakar: Inspekcija naredila rušenje 40.000 četvornih metara infrastrukture

RIJEČKA građevinska inspekcija naredila je tvrtki "Industrijskoj zoni" d.o.o. u Bakru da ukloni bespravno izgrađene infrastrukturne objekte, t.j. industrijsku zaravan B1, sastavljenu od više odvojenih cjelina na ukupno 40.000 četvornih metara prostora, potvrđeno je danas za Hinu iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata Hini je dostavila Udruga za unaprjeđenje pravosuđa "Juris Protecta", a izdao građevinski inspektor u riječkoj Upravi za inspekcijske poslove pri tom ministarstvu 1. ožujka ove godine. Rok za uklanjanje bespravnih objekata je 15 dana nakon primitka rješenja.

U obrazloženju rješenja navodi se da je industrijska zaravan B-1 s pripadnom infrastrukturom izgrađena bez pravomoćne građevne dozvole. Zaravan B-1 izvedena je ravnanjem terena i nasipanjem materijala te izgradnjom armiranih betonskih potpornih zidova. Na zaravni su izgrađeni svi infrastrukturni objekti - prometnice, nogostupi, prilazne rampe te kanalizacijska, hidrantska, elektromreža i telekomunikacijska mreža i dvije trafostanice.

Bespravni se objekti moraju ukloniti stručno i oprezno, a ako ulagač ne postupi po rješenju građevinskog inspektora, izvršit će ga druga osoba na trošak izvršenika. Rok za žalbu je 15 dana nakon primitka rješenja, a žalba ne odgađa izvršenje, navedeno je u rješenju.

U industrijskoj zoni na Kukuljanovu, kojom upravlja "Industrijska zona" d.o.o, predviđen je zahvat na ukupno pet milijuna četvornih metara prostora. Po podatcima iz tog poduzeća sada je izgrađeno i u uporabi je oko trećina tog prostora.

Industrijska zona nalazi se u zaleđu Bakra i Rijeke, a predviđena je za izgradnju malih i srednjih proizvodnih i prerađivačkih pogona, obrtničkih i uslužnih objekata, hladnjača i različitih skladišta.

Većinski vlasnik "Industrijske zone" je grad Bakar, a manje udjele imaju općina Čavle i grad Rijeka.

Pročitajte više