Baldasar ima opravdanje za 303 glasa: Rekli su mi da mi nisu htjeli dati glas jer bi ga tako bacili

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar osvrnuo se na potop koji je doživio na izborima. Kao prvi na listi Koalicije za premijera Milana Bandića u Splitu je dobio tek 303 glasa. Sto puta manje nego kada je postao splitski gradonačelnik 2013. godine. Baldasar žali SDP, svoju bivšu stranku, a još više samog sebe.

"Čestitao bi pobjednicima HDZ-u i MOST-u, žao mi je zbog SDP-a, još mi je žalije što sam ovako loše prošao. Očito su moji sugrađani malo pametniji od mene. Da ne budem skroz depresivan, neki su mi rekli da mi nisu htjeli dati glas jer bi ga tako bacili. Radilo se o borbi dvije velike stranke i MOST-a. Pokazalo se da je sve pored Živog zida otišlo velikim strankama. Sugerirali su mi da ne izlazim na izbore, ali ja ih nisam poslušao. Nije mi prvi put, doživio sam već padova i uspona. Poanta je dignuti se i nastaviti dalje", bio je Baldasar prilično optimističan unatoč katastrofi koja ga je snašla u nedjelju.

Baldasarova greška: Mislio na lokalne, a izašao na parlamentarne izbore

Nastavit će suradnju s Bandićem, ali na drugačiji način. Najavio je i izlazak na lokalne izbore, a pokušao je i odgonetnuti u čemu je pogriješio.

"Nismo od jučer. Ideja je bila povezati Zagreb i Split, djelomično smo uspjeli i to mi je drago. U političkom smislu ne bih se baš mogao pohvaliti. Svjestan sam bio da nemam stranku, organizaciju, čak ni listu nisam uspio napraviti, nije bilo dovoljno vremena. Dobra je to škola za lokalne izbore. Kandidirat ću se za gradonačelnika. Tijekom ovih izbora stalno sam mislio na lokalne izbore, pristupio sam im kao da su lokalni, a nisu. Bili su nacionalni. I tu je bazična greška", zaključio je Baldasar. 

O Milanoviću: Zar vam nisam rekao?

Par riječi kazao je i o padu Zorana Milanovića, kojeg je zazivao još od prošlih parlamentarnih izbora u studenom 2015. godine.

"Zar vam nisam rekao što će se desiti? Bio sam izgleda malo prije vremena pa sam dobio po prstima. Ne bih želio pokazati da mi je toliko drago, ali mislim da je Milanović morao otići nakon onih prošlih izbora 2015. godine i da bi SDP i ljevica drugačije prošli. Ni sad nije jasno i glasno rekao da odlazi. Samo da se neće kandidirati. Fer bi bio da je dao ostavku, i on i članovi predsjedništva. Krivi su svi oni koji su ga podržavali. U SDP-u je nestalo demokracije, pretvorio se u autokratsku stranku podređenu velikom vođi i svi oni koji su mu podilazili iz predsjedništva trebali bi otići prije konvencije. Svatko se ima pravo kandidirati pa i Ranko Ostojić. No, on je član predsjedništva koje je podržavalo ovakvu politiku i Milanovića. Časno bi bilo da odstupi. Ni ja nisam bio prava ljevica, ali SDP treba dubinsku rekonstrukciju i katarzu", procijenio je Baldasar.

Ima li šanse za njegov povratak u stranku?

"U novi SDP, ako se transformira, HDZ se nije transformirao, samo je promijenio predsjednika. Nije dovoljno promijeniti jednog, ili njih 15. Treba promijeniti statut i pravila igre. Onda bi razmislio. Ako bi to bila stranka u kakvu sam se učlanio kada je bio Račan predsjednik. Tada je bilo više demokracije, više ljevice. Ne mogu se vratiti da mi sudbinu određuju ljudi koji su prekršili statut. Ići ću svojim putem, pa ćemo vidjeti", kazao je Baldasar. 

"Dodvoravao se proustaški..."

Još je par riječi rekao o svom bivšem šefu Milanoviću.

"Ironija je da me on optuživao za ustaštvo i desničarenje, uspješno su me počeli prikazivati kao ljutog desničara i paraustašu, a on se nakon toga dodvoravao se na proustaški način koji je meni potpuno neprihvatljiv. Svi ste zaboravili na postrojavanje Glavaševe garde, nitko do danas nije to osudio iz SDP-a, osim mene. Sama pojava je bila zastrašujuća. Milanović se u kampanji služio neprimjerenim rječnikom. Ja nisam koketirao sa desničarenjem, samo sam poštovao rat. Milanović je dobro razumio o čemu sam govorio, razlaz je uslijedio kada sam otvoreno progovorio o problemima u SDP-u", otkrio je Baldasar. 

Što će sada biti u gradskom vijeću. Hoće li Split dobiti proračun na kraju godine.

"U vijeću je situacija potpuno nejasna. Neka vijećnici razmisle što i kako dalje. Ako ne budu glasali za proračun, to je stvar politikantstva", zaključio je.

Pročitajte više