Balkanski džihadisti: Sada znamo koliko se ljudi s Balkana radikaliziralo u Siriji i vratilo u Europu

Foto: Wikipedia; 123rf

U SARAJEVU je u tijeku konferencija pod nazivom "Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutiranje boraca za Siriju i Irak", koju je organizirala Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

Prezentirani su rezultati analize radikalizacije i regrutiranja džihadista iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Neki od podataka su, najblaže rečeno, alarmantni.

Prema onome što je izneseno na konferenciji, a kako preko Twittera prenosi BIRN BiH, najveći broj boraca s Balkana je u Siriju i Irak otišao tijekom 2012. i 2013. godine.

S Kosova 300 osoba, iz BiH 200, iz Makedonije 207 osoba, iz Albanije 107, iz Srvije 50 dok je iz Crne Gore u redove Islamske države otišlo 13 boraca - ukupno 877 osoba.

Ono što je još bitnije jest broj onih koji su se vratili iz Sirije i Iraka. U  Kosovo se vratilo njih 130, u Makedoniju 70, u BiH 50, u Albaniju 42 te 7 u Srbiju. Ukupno je 299 osoba koje su se borile za ISIS, a koje su se vratile na Balkan. Oni se ne nalaze u zatvoru, ali su pod konstantnim nadzorom policije.

Posljednjih se godina broj boraca s Balkana koji odlaze u Siriju i Irak smanjio, jer su države donijele zakone kojima se odlazak kažnjava", kaže novinarka BIRN-a Anita Rice. Urednik Ervin Qafmolla je pak istaknuo da još uvijek ne postoji zadovoljavajuća razina suradnje između policija spomenutih država. Također je spomenuo da su za regrutaciju boraca s Kosova najviše odgovorne ilegalne džamije.


Stručnjak za cyber terorizam dr. Fabian Zhilla s Kanadskog insttuta tehnologije u Tirani kaže kako se mladi Albanci najčešće radikaliziraju putem društvenih mreža poput Facebooka.

"ISIS konstantno širi svoju propagandu internetom, a njihova se publika uglavnom sastoji od individua koje podupiru nasilje."

Uroš Pena iz Tijela za koordinaciju policijskih službi u Bosni i Hercegovini rekao je da se ni ne zna koliko je zapravo velik problem terorizma i radikalizacije.

"Trebamo se vratiti osnovama, radu među ljudima u njihovim zajednicama, a to više ne radimo", upozorio je.

Pročitajte više