Banac najavio izborni sabor LS-a za 23. listopada

Predsjednik Liberalne stranke (LS) Ivo Banac danas je najavio izborni sabor LSa za 23. listopada na kojem će mu protukandidat za predsjedničku dužnost biti Zlatko Benašić, osječki dogradonačelnik.

Banac je na konferenciji za novinare ustvrdio da su njihova opredjeljenja oprečna budući da on želi ujedniti stranke liberalnog centra i zaustaviti put prema dvostranačju u Hrvatskoj, dok Benašić pronalazi razloge protiv ujedinjenja (s HNS-om i Librom) kako bi se, kako kaže, nastavilo s trgovinom - malo s ovima, malo s onima.

Kao stvarnog protukandidata naveo je Zlatka Kramarića jer bi izborom na dužnost predsjednika LS-a Benašić "dobio posao i titulu, ali ne i vlast". Tu tvrdnju Banac, kako kaže, temelji na Kramarićevoj izjavi u novinama da bi Benašić preuzeo operativni dio vođenja stranke, dok bi se on kao "čovjek iz sjene" bavio političkim pitanjima.

Sentimentaliziranjem identiteta LS-a Benašić frakcijske interese pretpostavlja interesu stranke, ocijenio je Banac i napomenuo da je upravo Benašić učinio sve da on kao predsjednik stranke bude na optuženičkoj klupi od početka mandata, odgovarajući time na Benašićeve tvrdnje da je kao aktualni predsjednik LS-a iznevjerio povjerenje iz siječnja 2003.

Govoreći o reviziji poslovanja LS-a iz 2002. i 2003., Banac je napomenuo da se iz revizije, koju je naručio, vidi da je stranka poslovala s viškom prihoda te da su utvrđene neke "aljkavosti i nemarnosti" u poslovanju stranke, ali da nema zlouporabe sredstava.

Revizijom je utvrđeno da inventura osnovnih sredstava nije precizna jer u inventarne liste nije uveden osobni automobil LS-a i tako se "izgubio iz evidencije", rekao je Banac.

Uz ostalo, naveo je da nije utvrđeno da postoji pismeno osporavanje učinjenih izdataka dobavljača usluga tvrtke Media d.o.o. koja je vodila izbornu kampanju i da nepodmirenje obveza može izazvati nove troškove za stranku, da troškovi reprezentacije nisu specificirani i ne glase na LS.

Pritom je najavio da će Saboru LS-a predložiti bolje mjere gospodarenja radi uklanjanja negativnih nalaza revizije kako ne bi dali povoda za napade i podmetanja prema LS-u.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više