Bandić je danas zaratio s HDZ-om. Idemo li na prijevremene izbore?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Davorin Visnjic/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL, Index

NA GLASANJU u zagrebačkoj Skupštini pale su kontroverzne Bandićeve izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana.

Prvo su redom pali svi HDZ-ovi amandmani, a onda se pristupilo glasanju o GUP-u.

Samo 18 zastupnika od 49 glasalo je za GUP, a 31 zastupnik je bio protiv.

Raspad koalicije i prijevremeni izbori?

S opozicije su već počela nagađanja o prijevremenim parlamentarnim izborima. 

"Možda idemo na parlamentarne izbore, možda je ovo početak izbjegavanja izbora u HDZ-u, možda je gradski HDZ odbio odluku Plenkovića. Možda idemo na izbore. Mi smo spremni. Ovo je pobjeda građana i struke, onako kako Zagreb i Hrvatska zaslužuju", rekao je Rajko Ostojić.

Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski za Index je komentirao mogućnost raspada koalicije HDZ-a i Bandića i potencijalnih prijevremenih parlamentarnih izbora, ali i važnost donošenja GUP-a. 

"Ja mislim da je to moguće, ali da je mogućnost jako mala. Koalicija ostaje. Već nakon ove točke su na tri ili četiri iduće točke HDZ-ovci normalno glasali za HDZ-ovske prijedloge. Mislim da ne treba očekivati prekid koalicije jer je naprosto situacija previše fragilna na čitavoj političkoj fronti - parlament, grad, stranački izbori, parlamentarni izbori - i nitko neće povlačiti radikalne poteze ako ih može izbjeći", kaže Puhovski. 

Nedonošenje GUP-a oštećuje građane

Međutim, istaknuo je važnost donošenja GUP-a.

"Nedonošenje GUP-a oštećuje tisuće ljudi u Zagrebu i to svi zaboravljaju. Niz stvari u svakodnevnom životu će biti zakočen zbog toga što GUP nije donesen - to je isto jedna stvar koju svi trebaju imati na pameti", rekao je Puhovski. 

Dodaje da bi se GUP, kako bi šteta bila što manja, trebao donijeti što prije, ali i da treba biti bolji. 

"Oni mogu za tri mjeseca opet ići s tim, meni se čini sasvim mogućim da početkom svibnja GUP opet dođe na dnevni red. Vjerojatno će biti nekakvih malih promjena zbog kojih će moći natjerati Ministarstvo da GUP bude gotov do ljeta, a možda će ići bez promjena kako bi se ubrzao proces u Ministarstvu", zaključio je Puhovski. 

Cirkus u Skupštini završio uvjerljivim padom Bandićevog GUP-a

Podsjetimo, sjednica o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana koji izaziva mnoge prijepore prekinuta je sinoć nakon završnog obraćanja višestrukog USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U pozadini prekida bio je pokušaj HDZ-a i Bandića da se postigne dogovor o GUP-u, koji uključuje i kontroverzni projekt tzv. Zagrebačkog Manhattana, i to prije glasanja.

Sjednica je trebala početi jutros u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nije bilo kvoruma. Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. To je, sasvim izgledno, bio dio njihove taktike kako bi sve još prolongirali da bi se u međuvremenu mogao postići dogovor.

I novi pokušaj da krene sjednica u 11:40 je propao jer i dalje nije bilo bandićevaca i HDZ-ovaca. Zbog kaosa koji su bandićevci i HDZ-ovci izazvali u Skupštini, oporba je došla pred zgradu vlade i poručila da očekuje od Plenkovića da donese odluku o GUP-u.

Nakon što su se Bandićevi i HDZ-ovi zastupnici napokon u 12:40 udostojili pojaviti u Skupštini, HDZ je odmah tražio polusatnu pauzu za konzultacije.

Uslijedilo je rušenje svih HDZ-ovih amandmana na glasanju, a onda i glasanje o samom GUP-u koji je uvjerljivo pao.

Pročitajte više