Bandić krši Zakon o pravu na pristup informacijama

NAKON što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio da će se sjednice Gradskog poglavarstva održavati iza zatvorenih vrata, koautori Zakona o pravu na pristup informacijama zaključili su da Bandićeva odluka krši dotični zakon.

Novinari na videozidovima prate sjednice Gradskog poglavarstva iako ih ne čuju, već tek znaju ishod glasovanja, a nakon sjednice mogu pojedinim članovima postavljati pitanja.

"Mislim da je tu riječ o lošem čitanju Zakona, jer se u njemu jasno kaže da građani, pa tako i novinari, imaju pravo na neposredan uvid u rad tijela javne vlasti." - izjavio je za Jutarnji list Viktor Gotovac, te dodao: "Taj neposredan uvid znači prisustvovanje sjednicama i sastancima, a ne uvid u dnevni red ili dokumente o kojima se raspravlja."

"Normalno je stanje stvari da novinari prisustvuju sjednicama i sastancima jer neposredan uvid u rad znači uvid u tijek rada, a ne u rezultate rada." - izjavio je Đorđe Gardašević, također asistent na zagrebačkom pravnom fakultetu i koautor Zakona.

Pristup informacijama može se zabraniti u samo ako se radi o vojnim, državnim, službenim, profesionalnim ili poslovnim tajnama, a sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva to nipošto nisu.

"Odluka da se sve sjednice zagrebačkog poglavarstva zatvore za javnost zapravo znači da netko unaprijed zna da će se na svakoj od sjednica iznositi tako važne informacije koje treba zaštititi od javnosti." - kazao je Gardašević.

"U Poslovniku Gradskog poglavarstva izrijekom stoji da se sjednice, odnosno njihovi dijelovi mogu samo iznimno zatvarati kad se radi o materijalima koji su, u skaldu s propisima, označeni povjerljivima." - pojasnio je pravni stručnjak i koautor Zakona o pravu na pristup informacijama.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je novinarima je kazao da je odluka o zatvaranju sjednica za javnost u skladu s važećim Poslovnikom, te da sjednice zapravo i nisu zatvorene jer novinari imaju uvid u dokumente o kojima se raspravlja (?!).

Pročitajte više