Bandić o stečaju Uljanika: "Najzaslužniji su lokalni moćnici"

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je komentirao stečaj Uljanika ustvrdivši kako se radi o "dugogodišnjoj pljački pod zaštitom države" jer se radi o milijardama kuna iz državnog proračuna, koje se više ne mogu vratiti.

"Slom brodogradnje je točka na +i' kompletne deindustrijalizacije naše zemlje. U Hrvatskoj je jedanaest vlada, od Josipa Manolića do Andreja Plenkovića, podijelilo ili interveniralo u hrvatsku brodogradnju s 35,5 milijardi kuna. Postavlja se pitanje tko je postavljao uprave i tko je radio spregu između lokalne vlasti i države od mandata do mandata", kazao je Bandić.

Kaže da su lokalni moćnici najzaslužniji za stečaj 

Lokalni moćnici ne trebaju proglašavati Dan žalosti jer su oni najzaslužniji što je danas zabijen zadnji čavao u lijes Uljanika, ustvrdio je Bandić ocijenivši kako se u ovom slučaju radi i o "zločinu nečinjenja".

Za sadašnju situaciju radnici mogu zahvaliti monopolističkom položaju IDS-a i njegovih partnera na ovom području, koji su svoju ucjenjivačku poziciju koristili s brojnim ranijim vladama, ocijenio je.

"Došlo je vrijeme da se istini pogleda u oči i da nestane monopolistički položaj IDS-a ili ćemo nastaviti puštati pojedincima da se bogate", kaže Bandić.

"Zamislite da tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba potroši nenamjenski milijun kuna, ja bih već odavno bio u Remetincu"

Poručivši da želi odgovore od DORH-a, Porezne uprave i državnih institucija, ocijenio je kako je previše javnog novca proteklo krvotocima Uljanika i tvrtki kćeri da građane ne bi zanimali tokovi tog novca.

"Pozivam odgovorne državne institucije da otvore knjige državne revizije, koja je godinama ukazivala na pljačku i propuste, te da postupaju po tome", rekao je Bandić i zatražio da se sve u vezi s Uljanikom prikaže transparentno u vidu javno dostupnih analiza nadležnih institucija.

Na upit novinara smatra li i sebe odgovornim za stanje u brodogradnji s obzirom na to da je vladin partner Bandić je odgovorio kako je on odgovoran za gradske tvrtke u Zagrebu.

"Zamislite da tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba potroši nenamjenski milijun kuna, ja bih već odavno bio u Remetincu", kazao je Bandić.

Pročitajte više