Bandić u panici: Platio tri milijuna kuna da ne ostane bez Zagrepčanke

TVRTKA Euro-Alfa prošlog tjedna je uspjela nadigrati gradske odvjetnike i skupo naplatiti svoju ovrhu.

Iako je ta tvrtka još 2001. godine u ovršnom postupku umjesto parcela Zagrepčanke od Grada dobila više milijuna kuna, prije nekoliko dana Općinski sud u zagrebu donio je odluku prema kojom Grad mora Euro-Alfi isplatiti i tri milijuna kuna kamata ili će u protivnom ostati bez 3000 četvornih metara Zagrepčanke, od ukupno 100 tisuća kvadrata, i jedne od njezinih upravnih zgrada.

U panici da će mu propasti posao s IGH-om, kojem je Holding prije par tjedana za 320 milijuna kuna prodao idealnu polovicu Zagrepčanke, gradonačelnik Milan Bandić je dao nalog novom predsjedniku Uprave Holdinga Ivi Čoviću da odmah Euro-Alfi isplati milijunsku svotu, piše Jutarnji list.

Zvonko Nogolica, odvjetnik koji u sporu s Euro-Alfom zastupa Grad, kazao je kako su odvjetnici druge strane vješto iskoristili sporost pravosuđa.

Grad se nada da će dobiti sudsku tužbu kojom želi osporiti ovrhu

"Još 1997. godine Euro-Alfa je pokrenula ovrhu nad imovinom tadašnje mesne industrije Zagrepčanka. Kada je Grad Zagreb 2001. godine od države za 30 milijuna njemačkih maraka kupio Zagrepčanku, koja je tada bila u stečaju, kupio je i sve njezine nekretnine. U toj kupnji namirene su sve tvrtke, kojima je Zagrepčanka dugovala novac, zbog čega su stavljali ovrhe na njezinu imovinu," rekao je odvjetnik Nogolica napomenuvši da je tako plaćena i ovrha Euro-Alfe no da unatoč tome ta tvrtka od Grada traži i kamate.

Tako je plaćena i ovrha Euro Alfe, no, ta tvrtka, unatoč tome, tada od Grada traži i kamate – objasnio je Nogolica.

"Kako Grad od 2002. godine vodi spor protiv Euro-Alfe, kojim se želi osporiti njihova ovrha, mi se nadamo kako ćemo dobiti tu sudsku bitku nakon čega će nam ta tvrtka morat vratiti tri milijuna kuna. Ako se to ne dogodi tada ćemo od države tražiti taj novac budući da smo u 2001. godini prilikom kupovanja parcela dogovorno sa državom namirili sve poduzetnike koji su željeli dio Zagrepčanke,"objasnio je odvjetnik Nogolica za Jutarnji list.

Osnivači tvrtke Euro-Alfa su supružnici Nada i Josip Golubar koja posjeduje još nekoliko tvrtki od kojih je najpoznatija građevinska tvrtka Gramat, poznata po brojnim nagodbama i zamjenama nekretnina sa Gradom.

D.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više