Bandić Zagreb-plakatu odobrio pozajmicu od šest milijuna kuna

TVRTKA Zagreb-plakati, u sljedeće će dvije godine platiti godišnju naknadu gradskome proračunu umjesto 9 milijuna kuna, za tri milijuna manje. Odluka je to gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića kojim se tvrtki u suvlasništvu Zagrebačkog holdinga i Agrokora, daje dvogodišnja pozajmica od šest milijuna kuna "u cilju razvoja, stabilna poslovanja i solidne likvidnosti".

Preostali dio od tri milijuna kuna za ovu godinu tvrtka bi trebala platiti 2011. godine (zajedno s redovnom naknadom od 9 milijuna kuna), a ta se obveza za 2010. prolongira na 2012. godinu, piše Business.

Pozajmica zbog poslovnih poteškoća

U obrazloženju ove pozajmice, Bandić navodi teško stanje na tržištu vanjskog oglašavanja te otežano dobivanje sredstava za investicije na financijskom tržištu za nabavu nove opreme u ovoj godini. Poslovne poteškoće koje je naveo Bandić je potvrdio i Ivan Ćosić, jedan od direktora Zagreb-plakata koji predstavlja Zagrebački holding.

Ćosić je dodao da je tvrtka planirala ove godine uložiti 8,4 milijuna kuna, ali joj to nije uspjelo zbog nemogućnosti dobivanja leasinga na opremu. Upravo ova pozajmica koju je Bandić odobrio Zagreb-plakatu, omogućit će im da sami zatvore planiranu investiciju. Iz zagreb-plakata poručuju da je zbog nemogućnosti dobavljanja potrebne opreme došlo do 25-postotnog pada prihoda, a za prvo je polugodište ove godine Zagreb-plakat ostvario samo 419 tisuća kuna dobiti.

Zagreb posuđuje tvrtki, Agrokor prodaje udjel

Većinu svojih investicija Zagreb-plakat je financirao preko proračuna Grada ili Holdinga. ZG holding mu je lani u studenom dao dvogodišnju pozajmicu od 5,5 milijuna kuna za ulaganje u panoe. Međutim, iz plana poslovanja za 2008. vidi se da Media, odnosno Agrokor kao suvlasnik Zagreb-plakata s udjelom od 49 posto, nije uložio gotovo ništa u kupnju opreme koja je za 3,82 milijuna kuna otkupljena od dotadašnjih oglašivačkih tvrtki.

Darinko Kosor, HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini već neko vrijeme poziva institucije da se pozabave poslovanjem Zagreb-plakatu. "Natječaj je bio namješten za Mediju, odnosno Agrokor, a ta tvrtka nije napravila ništa na što se obvezala. Dosad Zagreb-plakat nije uplatio ni kune najamnine Gradu, nisu otvoreni dodatni kiosci, nije zaposleno 500 ljudi, što su naveli u ponudi. Samo su otkupljeni postojeći panoi od Europlakata i Outdoora, a Bandić je kazao da će sve biti modernizirano posebnim aluminij panoima po uzoru na Beč, no takvi panoi nikad nisu kupljeni“, napominje Kosor.

Kosor je dodao da Todorić već neko vrijeme pokušava prodati svoj udjel u Zagreb-plakatu.

Pročitajte više