Bandić zatražio stručnu pomoć

LOŠA gospodarska situacija u zemlji navela je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na to da zatraži pomoć ekonomskih stručnjaka, kako bi zajedno pronašli izlaz iz krize. Gradonačelnik je obznanio kako će uz pomoć stručnjaka koji posljednjih tjedana rade na zagrebačkom Projektu izlaska iz recesije, pronaći način rješavanja krize.

Naime, Zagrebački holding se nalazi do grla u dugovima prema dobavljačima, ali i bankama. U studenom prošle godine je Holdingu smanjen kreditni rejting zbog visokih zaduženja i slabih uvjeta za otplatu dugova, ali to ih nije spriječilo da krajem prosinca kod Europske banke za obnovu i razvoj podignu kredit težak devet milijuna eura, za nabavu 35 novih ZET-ovih autobusa i jednog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom.

Dug Zagrebačkog holdinga posljednjih je godina eksponencijalno rastao. U 2006. godini je dugovanje iznosilo 1,4 milijarde kuna, a u 2007. godini je skočilo na četiri milijarde kuna.

Bandić je najavio da će za desetak dana na sjednici Uprave Zagrebačkog holdinga zatražiti rezanje troškova i uštedu, a navodno će zatražiti i osnivanje ekonomskog vijeća koje bi Gradskom poglavarstvu trebalo preporučiti antirecesijske mjere. Uspije li Zagreb prvi u izlasku iz krize, smatra Bandić, to bi moglo pomoći i ostalim hrvatskim gradovima.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više