Bankar optužen, prijetio da će uništiti obitelj klijenta. HNB mu dao da vodi banku

Foto: Jurica Galoic, Goran Stanzl (Pixsell), Hina

PROTIV Damira Brkića Državno odvjetništvo u prosincu je 2022. godine podignulo optužnicu po službenoj dužnosti, a koja je potvrđena u lipnju prošle godine. Optužen je da je kao zaposlenik Zagrebačke banke prijetio kako će uništiti obitelj klijenta ako ne pristanu na njihove nove ugovorne uvjete, kao i da je zajedno s još jednom djelatnicom te banke te Zagrebačkom bankom, kao pravnom osobom, namjerno htio uništiti klijenta.  

>> DORH podigao optužnicu protiv Zagrebačke banke: Namjerno su uništili svog klijenta

>> Prvi put u Hrvatskoj: Potvrđena optužnica protiv banke, namjerno je uništila klijenta

>> Banke smiju lihvariti ako tako odluče, Vujčićevom HNB-u to je ok

Brkić nije zaposlenik Zagrebačke banke još od 2015. godine, no unatoč pokrenutom kaznenom procesu, danas je na čelu banke koja posluje u Hrvatskoj. Naime, Brkić je ishodio licencu da bude član Uprave te tako rukovodi Kent bankom. Novi mandat na čelu uprave te banke, prema sudskom registru, ishodio je u ožujku prošle godine, a tada je protiv njega već bio pokrenut kazneni postupak. 

Član uprave banke mora imati "dobar ugled, poštenje i savjesnost"

Predsjednikom i članom uprave kreditne institucije može biti imenovana samo osoba koja ispunjava uvjete propisane Zakonom o kreditnim institucijama. U tom zakonu stoji, točnije u članku 38., da član Uprave neke kreditne institucije, odnosno banke, može biti samo ona osoba koja ima "dobar ugled, poštenje i savjesnost".

Osim odredaba tog zakona, član uprave mora imati i prethodnu suglasnost Hrvatske narodne banke. Kako nam je potvrdio HNB u svom službenom odgovoru, Brkiću su zaista dali suglasnost, odnosno licencu da vodi banku jer smatraju kako potvrđena optužnica nije prepreka da netko vodi banku u Hrvatskoj, kao i da pokrenute optužnice ne mogu utjecati na ugled pojedinog bankara.

Odvjetnica Doris Košta, koja zastupa oštećene u ovom slučaju, kaže kako je to što je drugooptuženi iz ovog slučaja dobio dozvolu da upravlja nekom bankom u Hrvatskoj i to nakon potvrđene optužnice - tragedija. 

S optužnicom ne možeš biti čistačica, ali možeš voditi banku

"Ništa me ne čudi kada je u pitanju HNB. Čistačica ne može dobiti posao u državnoj službi ako ima neki kazneni postupak, a bankar može voditi banku u Hrvatskoj unatoč optužnici. Užas!" rekla je kratko Košta. No, krenimo redom. 

Optužnica DORH-a ne utječe na dobar ugled

Krajem 2022. godine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv zaposlenika Zagrebačke banke Dijane Ćosić i Damira Brkića te same Zagrebačke banke jer su namjerno oštetili splitsku tvrtku NITOR, tako što su izmjenama ugovora o kreditiranju doveli do financijske nužde i, u konačnici, stečaja. 

Bio je to prvi slučaj u kojem se kao okrivljenik pojavila hrvatska banka. Slučaj je raritet i po tome što je čak pet stalnih sudskih vještaka za financije, knjigovodstvo i revizije banaka još u fazi istrage zaključilo kako je banka namjerno uništila svog klijenta čitavim nizom nesavjesnih i nepropisnih postupaka okrivljenika, kao članova srednjeg menadžmenta te banke, i time ne samo drastično oštetila klijenta i uništila ga financijski nego i pribavila sebi neosnovanu korist. 

Šteta od 6.1 milijuna eura

Ukupna materijalna šteta, procjenjuje DORH, u ovom slučaju iznosi oko 6.1 milijun eura. Index je o tome detaljno pisao prije godinu i pol dana, a tada su nam oštećenici u ovom slučaju, bračni par Jogunica, opisali svoj odnos s bankom kao "moderno ropstvo". Optužnica je potvrđena u lipnju prošle godine te se mislio kako je to kraj karijere optuženih. No, Brkić je danas član Uprave Kent banke. 

Kako Brkić s aktivnom optužnicom može voditi banku? Licencu da bi netko mogao upravljati nekom bankom u Hrvatskoj izdaje HNB, točnije Savjet HNB-a kojeg čini guverner Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek te viceguverneri, među kojima je i bivši ministar u vladi Andreja Plenkovića Tomislav Ćorić te kontroverzni Roman Šubić.  

Optužnica jest bitna, ali ne sad baš toliko 

Savjet HNB-a u svojoj se odluci pozvao na presumpciju nedužnosti te su odučili kako službena optužnica nije prepreka da bi neka osoba vodila banku te su tako omogućili Brkiću da bude član Uprave jedne banke u Hrvatskoj.

"Prilikom izdavanja prethodne suglasnosti članovima uprava banaka Hrvatska narodna banka procjenjuje niz činjenica i okolnosti, pri čemu je postojanje optužnice protiv kandidata svakako važna okolnost, ali ne i takva koja bi kandidata automatski okarakterizirala kao neprimjerenog za obnašanje spomenute funkcije", stoji u odgovoru HNB-a u kojem se obrazlaže izbor Brkića za člana Uprave Kent banke.

Postojanje optužnice "ne utječe na dobar ugled"

Iz HNB-a kažu isto tako da su postupali sukladno odredbama Odluke o procjeni primjerenosti predsjednika uprave, člana uprave, člana nadzornog odbora i nositelja ključne funkcije u kreditnoj instituciji te da su ocijenili "kako postojanje optužnice ne utječe na dobar ugled kandidata u mjeri u kojoj ne bi više bio primjeren za obnašanje funkcije člana uprave kreditne institucije."

Iz HNB-a su u odgovoru na naš upit naglasili kako će nastaviti pratiti ovaj slučaj. Dodjela ove suglasnosti izuzetno je bitna jer bi HNB trebao objaviti tko će od utjerivača dugova dobiti licencu, prema novom zakonu, te tako legalno poslovati u Hrvatskoj. Podsjetimo da su najveći utjerivači dugova dobili milijunske kazne od državnog regulatora zbog curenja osobnih podataka. 

Pročitajte više