Banožić u Kninu: Crvene beretke su podsjetnik kako su nastale 4. brigada i Hrvatska

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

MINISTAR obrane Banožić poručio je u kninskoj vojarni da je današnja svečanost dodjele crvenih beretki, simbola legendarne 4. gardijske brigade, novim pripadnicima bojne Pauci podsjetnik onima koji ju nose na to kako je nastajala 4. brigada HV-a i na koji način je nastala hrvatska država.

Na svečanosti održanoj u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu dodijeljene su 53 crvene beretke novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, u povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj i drugi, naveli su iz Ministarstva obrane RH.

Crvena beretka podsjeća na koji su način nastale 4. brigada i Republika Hrvatska

Banožić je istaknuo da današnja svečanost dodjele crvenih beretki nije samo čin novim pripadnicima bojne Pauci, poručivši: "Crvena beretka, simbol legendarne 4. gardijske brigade, je prije svega podsjetnik da svaki dan, kada budete nosili tu crvenu beretku, budete svjesni načina na koji je nastajala 4. brigada i na koji način je nastala Hrvatska država. Vama je povjerena čast da čuvate uspomenu i nastavite tradiciju legendarnih Pauka."

U povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade ministar obrane je naglasio da je to prilika podsjetiti se slavnog puta i svih pobjeda legendarne ratne 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

"Te pobjede su nam i danas obaveza da poštujemo način na koji je stvorena Hrvatska vojska i još im jednom zahvalimo, kao i svake godine do sada, na svemu što su, sa svojim članovima obitelji, dali da bismo danas imali sigurnu i slobodnu hrvatsku državu", dodao je Banožić.

Osvrnuvši se na važnost očuvanja tradicije, ministar obrane je podsjetio na to da vojarna u Kninu nosi ime slavne 4. gardijske brigade, a časnička škola ime Andrije Matijaša-Pauka.

"Kada govorimo o 4. ratnoj gardijskoj brigadi, o imenima kao što je Andrija Matijaš-Pauk, govorimo o ljudima koje su dičile iznimna hrabrost i odlučnost", rekao je.

Ministar obrane zaključno je naglasio da je daljnja obaveza hrvatske države ulagati u Hrvatsku vojsku, razvijati je, jer je ona krvlju stečena. "Čestitam svima vama koji ste danas prisegnuli i želim vam još jednom zahvaliti na svemu što činite za hrvatsku državu", dodao je Banožić.

Važno kontinuirano unaprjeđivanje i modernizacija Oružanih snaga RH

I načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitao je pripadnicima 4. ratne brigade dan brigade te pripadnicima bojne Pauci dan bojne, kao i novim članovima bojne Pauci na prisezi. Također se prisjetio svih pripadnika brigade, poginulih i teško stradalih branitelja, koji su stradali braneći Domovinu.

"Ovo je prilika da se prisjetimo slavne ratne 4. brigade, koja slavi tridesetu godišnjicu osnutka i koja je sudjelovala u najvažnijim operacijama u Domovinskom ratu, a nije doživjela niti jedan poraz i dala je ogroman doprinos pobjedi u Domovinskom ratu", rekao je admiral Hranj.

I načelnik GS OS RH je istaknuo važnost kontinuiranog unaprjeđivanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Admiral Hranj poručio je članovima bojne Pauci da je pred njima karijera profesionalnog vojnika s puno izazova i prilika, a ona ovisi o ambicioznosti, upornosti i požrtvovnosti. "Neka vam crvena beretka koju nosite bude poticaj u svakodnevnom radu", dodao je.

Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada rekao je da je za njega ovo velik dan, ne samo zbog mladih Pauka već i zbog dana osnutka 4. gardijske brigade.

"Kao pripadniku ove postrojbe, iznimna mi je čast da možemo u sustav primiti 53 nova mlada pripadnika", dodao je pukovnik Armada.

Pročitajte više