Barack Obama odbio susret s Dalaj Lamom

AMERIČKI predsjednik Barack Obama odgodio je susret s tibetanskim vjerskim vođom Dalaj Lamom u Washingtonu, dok ne posjeti Kinu sljedeći mjesec.

Dalaj Lama došao je u posjet Washingtonu početkom tjedna i popunio raspored sastancima s raznim političkim vođama, no susret s američkim predsjednikom nije jedan od njih. Umjesto njega, tibetanskog vođu će primiti predsjednica Senata, Nancy Pelosi.

Nije ga odbio niti jedan američki predsjednik

Organizacije za ljudska prava odmah su osudile ovaj postupak i napale Baracka Obamu te državnu tajnicu Hillary Clinton zbog nesuprotstavljanja kineskom kršenju ljudskih prava. Ovo je prvi puta u 18 godina da jedan američki predsjednik nije prihvatio susret s Dalaj Lamom kojeg je primio čak i George Bush.


Tibetanski duhovni vođa prihvatio je poziv za sastanak s Obamom nakon njegovog susreta s kineskim predsjednikom Hu Jintaom te se nije bunio zbog odgode sastanka ovaj tjedan.

Sadašnja američka administracija želi bolje odnose s Kinom, a jedan od razloga nezamjeranja su i 800 milijardi dolara vrijedne američke obveznice koje su trenutno u vlasništvu Pekinga.

Pročitajte više