Barroso predsjednik EU komisije, Solani produžen mandat

EUROPSKI čelnici koji su se u utorak okupili na izvanrednom susretu na vrhu u Bruxellesu imenovali su portugalskog premijera Josea Manuela Duraa Barrosa predsjednikom buduće Europske komisije, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odluka je donesena vrlo brzo, nepunih dvanaest minuta nakon početka susreta šefova država i vlada 25 država članica proširene Unije.

Imenovanje Duraa Barrosa "svi su pozdravili pljeskom", kazao je jedan diplomat. Njegovo imenovanje treba još potvrditi Europski parlament.

Europski su čelnici usto produžili mandat Španjolcu Javieru Solani na dužnosti visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a i glavnog tajnika Vijeća Unije. Produžen je i mandat njegovu zamjeniku, francuskom diplomatu Pierreu de Boissieuu.

Javier Solana ima tako priliku da postane prvi ministar vanjskih poslova EU-a ako za njegova mandata stupi na snaga ustav EU-a. Očekuje se da bi se to moglo dogoditi do kraja 2006. kada ga ratificiraju sve zemlje članice.

Solana koji će u srpnju imati 62 godine obnaša dužnost visokog predstavnika od listopada 1999. Dotad je četiri godine (1995-1999.) bio na dužnosti glavnog tajnika NATO-a.

Pročitajte više