Baski podjednako 'za' i 'protiv' širenja autonomije

Za status blizak neovisnosti Baskije od Španjolske, koji je 30. prosinca potvrdio pokrajinski parlament, izjasnilo se 34,2 posto Baska, a protivi mu se njih 36,1 posto, pokazuje anketa čije rezultate u ponedjeljak objavljuje španjolski dnevnik El Mundo.

Ibarretxeov plan (prema predsjedniku autonomne baskijske vlade Juanu Joseu Ibarretxeu) uvodi baskijsku nacionalnost i zastupanje Baska u međunarodnim tijelima kao što je Europska unija, te autonomiju u fiskalnoj politici, pravosuđu i socijalnim pitanjima.

Prema El Mundu većina stanovništva Baskije s 2,1 milijuna ljudi ne podupire plan o slobodnom udruživanju te pokrajine sa Španjolskom, no nada se da će novi status onemogućiti djelovanje separatističke oružane organizacije ETA-e.

Predsjednik središnje vlade u Madridu (socijalist) Jose Luis Rodriguez Zapatero odbacio je 2. siječnja Ibarretxeov plan kazavši da za njega nema mjesta u ustavu.

Na pitanje hoće li plan donijeti više jedinstva Baskima, većina ispitanika: njih 42,7 posto, odgovorilo je pesimistično. Samo 33,9 posto ispitanika vjeruje u takvu mogućnost.

Ibarretxe planira održati i referendum o svome planu čije održavanje podupire većina ispitanika.

Osnovana 1959. godine, u vrijeme diktature Francisca Franca, ETA je isprva budila simpatije zbog svooje antifrankističke borbe i obrane baskijske kulture, no ubrzo je prerasla u terorističku organizaciju i u 30 godina usmrtila je 800 osoba.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više