Baskijski terorist štrajkom glađu izborio puštanje iz zatvora

ŠPANJOLSKE vlasti popustile su pred štrajkom glađu pripadnika baskijske terorističke organizacije ETA i dozvolili mu da ostatak svoje kazne odsluži u kućnom pritvoru.

Ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba tvrdi kako je on osobno donio odluku o puštanju Josea Ignacija de Juana Chaosa na kućnu njegu nakon što se konzultirao s pravosudnim organima. Prema njegovim riječima de Juana Chaos je u vrlo lošem stanju i željeli su ga spasiti od smrti koja bi uslijedila da je nastavio s štrajkom.

"Dobio sam dojam da će on umrijeti u zatvoru kroz idućih nekoliko tjedana ako ne donesem ovu odluku. Država se mora humano odnositi čak i prema onima koji svojim žrtvama nisu pružili taj ustupak", rekao je Rubalcaba.

De Juana je štrajkao glađu 114 dana u znak protesta protiv njegovog zatvaranja zbog nove, nedavne optužnice za pisanje članaka ocijenjenih kao terorističke prijetnje. Za vrijeme njegovog štrajka glađu, liječnici su ga nekoliko puta morali na silu hraniti kako bi mu spasili život.

Ova je odluka odmah izazvala protivljenje konzervativne opozicije, posebno Popularne stranke i Udruženja žrtava terorizma. Obje su te grupe proteklih godina organizirale brojne proteste protiv De Juanovog puštanja.

De Juana Chaos je odvezen u bolnicu u San Sebastianu gdje će biti dok se ne oporavi od posljedica štrajka glađu, nakon čega će biti otpušten na kućnu njegu, a ostatak će svoje kazne odraditi u kućnom pritvoru.

P.V.

Pročitajte više