Batić: Ako Stepinčev dnevnik postoji, bit će vraćen Hrvatskoj

AKO DOISTA postoji kakav dnevnik Alojzija Stepinca u nekoj arhivi u Beogradu, on će biti vraćen Hrvatskoj, rekao je danas Hini srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić.

"Prvi put sam od hrvatske ministrice pravosuđa čuo za navodni dnevnik, koji - ako postoji - sigurno nije u ministarstvu pravosuđa Srbije. Ako se navodni dnevnik negdje nađe, nemam ništa protiv da se on vrati Hrvatskoj, to čak mogu i preporučiti, jednako kao što će matične i zemljišne knjige odnesene iz Hrvatske biti vraćene", kazao je ministar Batić.

Hrvatska ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović je u ponedjeljak tijekom sastanka s Batićem u Zagrebu zatražila povrat hrvatskih dokumenata iz Srbije, a među njima i dosad javnosti nepoznatog dnevnika Alojzija Stepinca koji je navodno kardinalu oduzela OZNA i prenijela u Beograd.

Dokumenti vezani za tzv. NDH nikad nisu čuvani u Arhivu Srbije, potvrdila je Hini direktorica tog arhiva Branka Prpa. Također, kako kaže Miladin Milošević iz Arhiva Jugoslavije, niti tamo se nije čuvala ta dokumentacija. Dokumenti iz tog razdoblja najvjerojatnije se nalaze u fundusu Vojno-historijskog arhiva pri istoimenom Institutu, ali nadležni iz tog Instituta ne žele komunicirati s novinarima bez odobrenja ministra obrane Srbije i Crne Gore, pa je stoga bilo nemoguće dobiti bilo kakvu potvrdu o eventualnom postojanju Stepinčevog dnevnika u tom arhivu.

Arhivski dokumenti iz razdoblja tzv. NDH, potvrđeno je Hini, ranije su se čuvali u zgradi Generalštaba Vojske Jugoslavije, koja je teško oštećena u NATO-bombardiranju 1999. godine, ali je - prema nekim tvrdnjama koje službeno nisu potvrđene - sva dokumentacija iz tog objekta sklonjena prije NATO intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Pročitajte više