Bauk o navodnoj krađi mandata: Tresla se brda, rodio se miš

Foto: HRT

BIVŠI ministar uprave Arsen Bauk komentirao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno Karamarkove izjave da je Domoljubnoj koaliciji u izbornoj noći ukradeno pet do šest mandata.

Podsjetio je da je i Karamarko mudro rekao, kako da netko ne bi tužio, da je riječ o indicijama.

"Što se tiče tvrtke Apis, ona nije tema, već izborna prevara. Ovo što govore ljudi iz HDZ-a značilo bi da je netko krivo unio podatke iz zapisnika u sustav, što bi trebalo biti 70 000 glasova", izračunao je Bauk i istaknuo da je nemoguće da do sada nitko iz biračkog odbora nije uočio razliku koja se sada spominje. Predvidio je i kako će završiti ova navodna afera: "Tresla se brda, rodio se miš!".

Dragan Zelić iz GONG-a kazao je kako u Hrvatskoj treba proći mnogo godina kako bi se steklo povjerenje građana u izborni proces. "Svatko tko iznosi kvalifikacije o prijevari u izbornom procesu mora biti i oprezan i prijaviti to DORH-u. Ukoliko nema dokaza, radi se o uznemiravanju javnosti", rekao je Zelić. "Bilo bi dobro da se kaže u kojoj je izbornoj jedinici pokradeno", predložio je i dodao da je HDZ trebao odmah reagirati ako je imao neke indicije.

"Mi smo imali pokrivenost promatračima na 10% mjesta, a nepravilnosti je bilo prilikom brojanja i upisivanja rezultata", iznio je optužbe Ivan Vilibor Sinčić. "U osmom biračkoj jedinici, Matuljima, uslikana je biračka kutija u kontejneru koja je bila bačena. Poslali smo fotografije DIP-u, ali nitko nije reagirao", podsjetio je. Replicirao mu je Arsen Bauk tvrdeći da nije u izračunu obuhvatio posebna izborna mjesta i da zato u računici nedostaju glasovi.

Mato Palić pojasnio je hipotetski što ako se ukažu nepravilnosti. "Mi u ovom trenutku ne raspolažemo činjenicama, pa nije baš zahvalno hipotetski govoriti", rekao je Palić podsjećajući da se čekaju izvidi DORH-a. "Jedno je tumačenje da se ne može dovoditi u pitanje izborni rezultat jer su prošli rokovi žalbe i rezultat je verificiran od Ustavnog suda", kazao je Palić da se od objave rezultata u Narodnim novinama eventualno moglo reagirati u roku trideset dana.

Pročitajte više